El secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, va justificar ahir que en la concessió del tercer grau penitenciari o règim obert a l'expresident balear exministre Jaume Matas "es va observar la legalitat" i no va ser "graciós ni arbitrari" ni suposa cap benefici ni privilegi. Yuste va comparèixer, a petició pròpia i d'alguns grups parlamentaris, a la Comissió d'Interior del Congrés per explicar la concessió del tercer grau a Matas, que va ingressar al juliol a la presó de Segòvia per complir una pena de nou mesos de presó per tràfic de influències.

Segons Yuste, que va repassar la legislació penitenciària en aquesta matèria, cinc dels vuit membres de la junta de tractament de la presó de Segòvia van votar en contra del tercer grau, per la qual cosa es va aplicar la llei i va ser ell qui va dictar la resolució. El màxim responsable de Presons va al·ludir als informes dels tècnics per justificar aquest tercer grau i, fins i tot, va recordar que els membres de la junta de tractament que van votar en contra van considerar que Matas estava reinserit, amb una família formalitzada, amb un treball i amb contactes socials, que "sempre ha tingut i els tindrà".

La proposta perquè Matas accedís al tercer grau es va presentar el 25 de setembre i el centre directiu va resoldre el 29 d'octubre, quan el condemnat havia complert un terç de la pena de nou mesos que li va ser imposada. Uns terminis per a resoldre la nova classificació que van respondre al que disposa l'article 103 del Reglament penitenciari, va dir Yuste, que va subratllar que la seva resolució final va ser dictada per "competència", estava "motivada i revestida" de les normes legals.

També va voler deixar clar que la resolució que va dictar és "escrupolosament respectuosa amb la legalitat" i que va prendre en compte totes les circumstàncies que van exposar tots els membres de la junta de tractament, tant els que van votar en contra com a favor. A més, Yuste va indicar que, en tot cas, es va respectar la inexistència de responsabilitat civil derivada del delicte en la sentència condemnatòria.