Dues revisions internes, ordenades al febrer pel Pentàgon, "han trobat evidència de problemes sistemàtics que si no són abordats podrien minar la seguretat i efectivitat" de l'arsenal nuclear dels EUA va va indicar ahir el secretari de Defensa, Chuck Hagel.

Per fer front a la situació, Estats Units augmentarà de manera substancial els recursos per reparar i posar al dia el seu arsenal i infraestructura nuclear. Segons Hagel, bona part dels probemes venen de la "falta d'atenció i recursos sostinguda", la qual cosa ha permès que l'arsenal nuclear "es deteriorés des del final de la Guerra Freda".

El cap del Pentàgon va realitzar l'anunci en una roda de premsa a la seu del Departament de Defensa, després que es donessin a conèixer dos informes interns,on es recullen més de 100 recomanacions per millorar l'arsenal i la infraestructura nuclear, moltes de les instal·lacions de les quals daten de les dècades de 1950 i 1960.

"Aquestes qüestions podrien soscavar la seguretat i l'efectivitat de l'arsenal nuclear d'Estats Units", va advertir el secretari de Defensa davant els periodistes.

Hagel va remarcar la necessitat d'"incrementar el nostre personal nuclear" i fer front "a la sensació generalitzada que una carrera al programa nuclear ofereix poques oportunitats per créixer i progressar", en comentar la "baixa moral" existent els qui treballen en aquesta matèria.

Encara que no va precisar la xifra que destinarà a aquestes tasques de renovació, que rondarà "varis milers de milions", va assenyalar que l'objectiu és augmentar el pressupost per al programa nuclear en un 10% de manera continuada en els propers cinc anys. El Pentàgon gasta en l'actualitat entorn de 15.000 milions de dòlars al programa nuclear, va apuntar Hagel.

Diversos incidents

Els informes van ser encarregats per Hagel al febrer d'aquest any, després de conèixer-se diversos incidents en les tres instal·lacions on s'allotja la majoria de l'arsenal nuclear intercontinental d'Estats Units, les bases de Malmstrom, a l'estat de Montana; F.I. Warren, a Wyoming, i Minot, a Dakota del Nord.

De fet, va comentar com a "metàfora" de la situació el fet que les tres bases solament comptaven l'any passat amb una eina per ajustar els perns dels caps dels míssils nuclears, i havien d'enviar-se entre elles l'eina cada vegada que la necessitaven.