Cayetana Fitz-James Stuart, duquessa d'Alba, de 88 anys, està ingressada a l'UCI de la Clínica Sagrat Cor de Sevilla amb pronòstic reservat després d'haver patit una gastroenteritis, una afecció respiratòria causada per una pneumònia i una arítmia cardíaca, ja controlada.

Malgrat aquest quadre preocupant en una persona d'edat tan avançada, l'equip mèdic que l'atén ha trobat raons per a l'optimisme, i l'intensivista Juan Antonio Márquez Vacarro ha dit als periodistes que, "igual que té molta edat, té molta natura".

Després d'ingressar a l'UCI a les 21.00 hores d'ahir, amb ajuda d'oxigen, la duquessa està responent "molt bé" a la medicació, segons els metges, que han explicat que, gràcies a aquesta reacció, s'ha estabilitzat el seu estat i ja ha superat la gastroenteritis amb què es va iniciar aquesta crisi de salut.

Segons l'únic comunicat mèdic emès fins ara, a les 14.00 hores, la duquessa d'Alba va ingressar a la clínica "en situació d'insuficiència respiratòria secundària, amb pneumònia de la comunitat associada amb arítmia cardíaca i repercussió hemodinàmica".

Aquest matí presentava "bona resposta a medicació, romanent en situació estable des del punt de vista hemodinàmic i respiratori", segons l'informe mèdic presentat pel cap de servei de Cures Intensives de la clínica, Carlos Ortiz Leyba.

Els metges han assegurat que la pacient no abandonarà la UCI fins que estigui plenament garantida que la seva situació és l'adequada.

La duquessa ha estat acompanyada pel seu espòs, Alfonso Díez, i pel seu fill Cayetano Martínez de Irujo, que ha estat l'encarregat d'explicar als periodistes el delicat estat de salut de la seva mare, a la que aquest matí ha pogut visitar breument i amb la qual, ha confessat, li ha costat treball comunicar-se.

Al migdia, procedent de Madrid, ha arribat a la clínica el primogènit de la duquessa, Carlos Martínez de Irujo, duc de Huéscar, que també s'ha dirigit als periodistes que feien guàrdia a les portes de la clínica per dir-los que, tot i la gravetat de la situació, la seva mare havia passat una bona nit.

Cayetano Martínez de Irujo ha explicat als periodistes que la seva germana es trobava en viatge de treball i que ell mateix li havia demanat que no viatgés a Sevilla almenys fins a comprovar com evolucionava l'estat de la duquessa durant el dia d'avui.

Igual que l'equip mèdic, el primogènit de la duquessa s'ha mostrat optimista amb la capacitat de la seva mare per superar els seus problemes de salut.

L'ingrés hospitalari de la duquessa d'Alba és el segon en els últims cinc mesos, després que al juny d'aquest any entrés també en la mateixa clínica sevillana per sotmetre a una revisió rutinària.

Al juny d'aquest any, la duquessa va acudir a la Clínica per a una revisió de la vàlvula que li va ser implantada el 2009, quan va haver de sotmetre a una intervenció quirúrgica pel seu problema de hidrocefàlia.

En aquella ocasió, Cayetana d'Alba va abandonar la clínica sevillana en una cadira de rodes, acompanyada pel seu marit, i no va necessitar tractaments addicionals

A diferència de llavors, el seu estat avui ha estat definit pel seu fill Cayetano com "difícil, però no crític".

El proper informe mèdic sobre el seu estat de salut serà emès a les 10.00 hores de demà dimarts, si no es produeixen imprevistos.