L'Estat Islàmic (EI) va anunciar ahir l'execució de l'ostatge nord-americà Peter Kassig, segrestat a Síria per aquest grup gihadista, a través d'un vídeo difós a Internet en el qual també es mostrava la decapitació d'una vintena de soldats sirians. Al final d'una gravació de quinze minuts, un extremista de l'EI assenyalava un cap ple de sang col·locat als seus peus i declarava que corresponia a Kassig. A més, en una altra part de la cinta, la veracitat de la qual no va poder ser confirmada, s'observava com un grup de gihadistes degollava una vintena de soldats suposadament pertanyents al règim sirià.

El nord-americà Peter Kassig, de 26 anys, havia fundat una organització humanitària, "Special Emergency Response and Assistance", després de combatre a les files de l'Exèrcit nord-americà a l'Iraq. Recentment, els seus pares i un grup d'amics del jove establerts al Líban havien demanat l'alliberament de Kassig, un treballador humanitari convertit a l'Islam amb el nom d'Abdul Rahman que va ser segrestat el 2013 a la província oriental de Deir al-Zur.

El 3 d'octubre, l'EI ja va publicar un vídeo en què mostrava la decapitació del ciutadà britànic Alan Henning i amenaçava precisament amb la de Kassig si no cessaven els bombardejos de la coalició internacional liderada pels Estats Units contra les seves posicions.

Els gihadistes de l'EI, que controlen des de fa mesos parts de Síria i l'Iraq, han assassinat de manera similar els periodistes nord-americans James Foley i Steven Sotloff i els cooperants britànics David Haines i Henning, mentre que mantenen en captivitat el periodista britànic John Cantlie.

D'altra banda, l'EI també va assassinar ahir almenys tretze persones acusades d'"espiar per al règim" del president sirià, Bashar al-Assad, a la ciutat d'Al Raqa, al nord de Síria, principal bastió dels extremistes. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), els assassinats, que van ser capturats fa un mes, pertanyen a una "cèl·lula" de les Forces de Defensa Nacional, lleials al règim d'al-Assad. Els gihadistes asseguren que tots ells tenien en el seu poder, en el moment de ser capturats, armes individuals i dispositius de connexió sense fils. Així mateix, l'OSDH va assegurar haver rebut informacions d'altres execucions dutes a terme per l'EI en zones properes, encara que no va donar més detalls.

L'autenticitat de les imatges

Per la seva banda, els serveis d'intel·ligència dels EUA estan treballant per verificar l'autenticitat del vídeo, segons va indicar ahir una portaveu del Consell de Seguretat Nacional (NCS). "Estem al corrent d'un vídeo que al·lega mostrar l'assassinat del ciutadà nord-americà Peter Kassig per l'EI", va indicar Bernadette Meehan, portaveu del Consell de Seguretat Nacional, que va assegurar que "els serveis d'intel·ligència estan treballant el més ràpid possible per determinar la seva autenticitat".

El Regne Unit va condemnar ahir el nou acte de barbàrie a través del seu primer ministre David Cameron, que es va mostrar "horroritzat" per aquest "assassinat a sang freda". També va evidenciar un clar rebuig França, que va reafirmar la seva voluntat de seguir combatent contra aquest grup extremista.