Els quatre detinguts pel cas d'abusos sexuals a menors a Granada van quedar ahir en llibertat amb càrrecs, després que el pare Román, considerat el cap del grup, abonés els 10.000 euros de fiança que li havia imposat el titular del Jutjat d'Instrucció 4 de Granada. El jutge instructor, Antonio Moreno, els imputa diferents delictes englobats en el títol del Codi Penal referit a la llibertat i indemnitat sexual, segons van informar fonts del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA). Als tres sacerdots i al laic, el jutge els va imposar mesures d'allunyament i prohibició de comunicació respecte a les dues persones que havien denunciat haver patit abusos sexuals.

Les mesures imposades pel jutge coincideixen amb el sol·licitat per la Fiscalia. Les actuacions emeses pel jutge destaquen les dificultats processals trobades en relació a la tardança amb què s'han interposat les denúncies. El jutge va aixecar, a més, la mesura d'incomunicació entre ells que els va imposar en el moment de la detenció, dilluns passat. Després de conèixer la situació processal en què havien quedat, els detinguts, en aparença cansats, segons fonts del seu entorn, es van mostrar "feliços" i es van fondre en una abraçada, segons els lletrats d'ofici que els van assistir a la declaració, atès que el seu representant legal no va poder fer-ho per la mesura d'incomunicació imposada pel jutge i ara ja aixecada. A aquest advocat se li donarà avui traspàs de les actuacions, segons les fonts.

Els acusats van declarar davant el jutge instructor després d'haver estat dos dies incomunicats a la Prefectura Superior de Policia d'Andalusia Oriental.

Més diligències

La policia ha obert diligències per tornar a prendre declaració al testimoni dels suposats abusos sexuals comesos per sacerdots a Granada que dimecres va presentar una denúncia al Jutjat d'Instrucció 6 de Granada, que era el de guàrdia, en la qual ampliava dades i noms sobre els fets. El subdelegat del Govern, Santiago Pérez, va informar que la segona denúncia va ser presentada per un testimoni que ja havia declarat amb anterioritat en la causa que porta el Jutjat d'Instrucció 4 de Granada, arran de la denúncia presentada el passat octubre per un jove de 24 anys per suposats abusos sexuals quan era menor. Pérez va detallar que va ser la mateixa policia la qual va instar a aquest segon home que, si se sentia afectat o perjudicat pels fets, els denunciés.