L'Advocacia de l'Estat va presentar ahir una querella per injúries contra Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com "el petit Nicolás", a instàncies del CNI i després de les seves declaracions en diversos mitjans de comunicació en els quals va assegurar haver treballat per als serveis d'intel·ligència espanyols. Fonts jurídiques van informar de la presentació d'aquesta querella, que suposa un pas més en l'actuació de l'Advocacia de l'Estat després que divendres passat es personés com a part en aquest assumpte mitjançant la presentació d'un escrit al jutjat d'instrucció número dos de la plaça de Castella, a Madrid. Aquest jutjat dilucidarà si "el petit Nicolás" ha pogut cometre els delictes de falsedat documental, frau i usurpació de funcions. Després de les declaracions de Gómez Iglesias, en què assegurava haver treballat per al CNI, aquest organisme va anunciar que els seus serveis jurídics havien posat els fets en coneixement de l'Advocacia General de l'Estat.

L'objectiu és que es determinés si podien ser constitutives de delicte perquè procedís com legalment correspongui. Arran d'aquesta petició, ahir es va presentar la corresponent querella. Francisco Nicolás Gómez, de 20 anys, va ser detingut a mitjans d'octubre passat a Madrid acusat de fer-se passar per membre del Govern i usar documentació falsa, i va ser posat en llibertat el 17 d'aquest mes. Després de les seves declaracions en què va assegurar haver treballat per al CNI i altres institucions i organismes de l'Estat hi va haver una successió de desmentiments.

El procés

La querella per injúries presentada per l'Advocacia de l'Estat contra Francisco Nicolás Gómez Iglesias, conegut com "el petit Nicolás" constitueix la primera contra el jove. Paral·lelament, després de la detenció del jove, la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Municipal de Madrid va obrir una investigació després de saber que en un vídeo del "petit Nicolás" apareixia un agent del grup d'escortes acompanyant-lo en un viatge a Lugo. L'agent va ser rellevat d'aquesta comesa.

Aquesta investigació va ser traslladada al Jutjat d'Instrucció número 2 de Madrid, que el 17 d'octubre va acordar la llibertat provisional de Gómez Iglesias sense fiança i va decretar el secret de sumari. El jove va negar llavors haver comès els delictes que se li imputen, si bé va reconèixer que havia acudit a nombrosos actes, inclosa la proclamació de Felip VI, portant a terme diferents activitats gràcies als contactes que tenia.

En una entrevista al diari El Mundo va assegurar que col·laborava amb el CNI, la Moncloa i La Zarzuela, entre altres institucions.

Les institucions esmentades per Francisco Nicolás han negat sempre qualsevol relació amb aquestes afirmacions. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar el 25 de novembre als mitjans que "el petit Nicolás" va ser detingut perquè la policia va rebre denúncies de la Presidència del Govern i del CNI per advertir que aquesta persona s'estava atribuint funcions amb aquestes institucions "manifestament falses".