El Ministeri de l'Interior podrà decidir per raons d'urgència la intervenció de les comunicacions de tot tipus en la investigació de delictes d'especial gravetat, sense demanar autorització prèvia de l'autoritat judicial com és necessari en l'actualitat. Aquesta novetat figura en un dels capítols que contempla l'avantprojecte de llei orgànica de modificació de la Llei d'enjudiciament criminal que va aprovar ahir el consell de ministres. Fins ara, aquesta facultat del Govern estava limitada només a delictes relacionats amb l'actuació de bandes armades o elements terroristes o rebels i amb la reforma es podran aplicar també als delictes d'organització criminal, informàtics i aquells castigats amb pena d'almenys tres anys de presó, encara que quedaran fora les converses privades i imatges que l'acusat mantingui amb els seus advocats.

Segons el document, el Govern vol que el ministre de l'Interior o, si no, el secretari d'Estat de Seguretat, puguin acordar "la mesura d'investigació pertinent" consistent en la intervenció, però "comunicant-ho immediatament" al jutge i, en tot cas, "dins del termini màxim de 24 hores". En aquest cas, el ministre o el secretari d'Estat hauran de fer constar "les raons que van justificar l'adopció de la mesura, l'actuació realitzada, la forma en què s'ha efectuat i el seu resultat", segons un dels articles de l'avantprojecte elaborat pel Ministeri de Justícia.

La previsió és que el ministre d'Interior pugui ordenar interceptar aquest tipus de comunicacions "quan les investigacions es realitzin per a poder descobrir delictes comesos en el si d'organitzacions criminals, delictes de terrorisme, delictes contra menors o persones amb capacitat modificada judicialment o altres delictes que, en virtut de les circumstàncies del cas, puguin ser considerats d'especial gravetat, i hi hagi raons fundades que facin imprescindible la intervenció". En tot cas, el jutge competent haurà de resoldre si revoca o confirma aquesta actuació en un termini màxim de 72 hores des que va ser ordenada la mesura. A més de les intervencions telefòniques i telemàtiques, el ministre de l'Interior també podrà acordar la detenció i obertura de la correspondència escrita i telegràfica sense autorització prèvia de l'autoritat judicial.

D'altra banda, el projecte de Justícia estableix que la intervenció de les comunicacions ha d'estar sempre relacionada amb la investigació de delictes concrets i prohibeix el control indiscriminat de les comunicacions com és pràctica habitual d'alguns serveis secrets d'intel·ligència. En aquest sentit, la reforma també preveu que els "terminals o sistemes de comunicació" que siguin objectes d'intervenció "han de ser aquells ocasional o habitualment utilitzats" per la persona investigada.

Altres reformes

D'altra banda, en l'avantprojecte aprovat ahir també s'inclou la limitació a sis mesos el termini d'instrucció de les causes normals, i a 18 els casos més complicats que estiguin justificats i que podran ser ampliats fins a arribar als 36 mesos, quan ho consideri oportú el jutge instructor i el recolzi el fiscal. Segons la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, Aquesta mesura s'emmarca en el paquet de mesures contra la corrupció anunciades la setmana passada pel president del Govern, Mariano Rajoy. "El que es busca és una agilització de la nostra justícia penal perquè no hi hagi cap sensació d'impunitat ni tampoc sospites prolongades i indefinides en el temps, sinó que en uns temps de tramitació raonables i suficients per a una investigació profunda es pugui arribar a una sentència", va explicar en roda de premsa.

En aquest sentit, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va defensar la introducció de terminis màxims en la instrucció. "Em sembla que és raonable i proporcionat fixar un termini", va assenyalar Catalá. Davant la impossibilitat de complir amb aquests temps per falta de mitjans, el ministre va recordar les 282 places de jutges creades recentment per l'Executiu, així com les 100 entre jutges i fiscals pel pròxim any. Així mateix, hi haurà un nou procediment per a una sèrie d'assumptes de tramitació simplificada com els delictes de conducció en estat d'embriaguesa i petits furts, entre altres mesures.

L'avantprojecte va ser enviat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i a la Fiscalia perquè emetin els seus informes preceptius en un termini de quinze dies, després d'això serà el torn del Consell d'Estat que disposarà d'un mes per fer-ho.