Dos ciutadans segrestats per Al-Qaeda, un sud-africà i l'altre nord-americà, van morir ahir durant l'operació de rescat que els exèrcits iemenita i dels EUA van dur a terme a la província de Shabua, al sud de Iemen. Fonts de seguretat i de la intel·ligència iemenita van informar que tots dos ostatges, el sud-africà Pierre Korkie i el periodista nord-americà Luke Somers, van ser assassinats per trets realitzats per membres d'Al-Qaeda quan estaven essent evacuats cap a un vaixell per sortir del país.

Segons un funcionari de Defensa nord-americà, l'equip de rescat va aconseguir abandonar amb els dos homes l'edifici on estaven segrestats, però tots dos estaven greument ferits. Els militars els van traslladar fins als seus helicòpters. Un d'ells va morir en el camí, mentre que l'altre va morir a la taula d'operacions quan van arribar al vaixell de l'Armada dels EUA, segons va explicar la font.

L'equip d'uns 40 membres de les forces especials nord-americanes va aterrar ja entrada la nit prop del complex d'edificis on estaven els ostatges, localitzat en un lloc remot de la regió de Shabwah. Un soroll, que segons el diari Wall Street Journal va poder tractar-se del lladruc d'un gos, hauria delatat la presència dels nord-americans i arruïnat l'element de sorpresa que era clau per a l'èxit de l'operació, de manera que els integrants d'Al-Qaeda a la Península Aràbiga (AQAP) van començar a disparar als militars intrusos. Llavors, un dels terroristes hauria entrat a l'edifici on es trobaven els ostatges, moment en el qual, segons el Pentàgon, hauria disparat al nord-americà i el sud-africà. "No hi ha cap possibilitat que els ostatges fossin víctimes de foc creuat. Això va ser una execució", va assegurar el funcionari de Defensa.

D'altra banda, l'ONG sud-africana Gift of the Givers,que negociava l'alliberament de Korkie, va emetre un comunicat en el qual lamentava la mort del cooperant. Segons va relatar l'ONG, Korkie, que treballava a la ciutat de Taiz com a professor, va ser segrestat amb la seva dona, que treballava en un hospital de la zona, al maig de 2013. Tot i això, el passat mes de gener els terroristes van alliberar la seva dona, que va poder tornar a Sud-àfrica. Respecte a l'altra víctima, Luke Somers, la filial iemenita de l'organització terrorista Al-Qaeda va amenaçar el 4 de desembre en una gravació de vídeo amb matar-lo. Somers va ser segrestat al setembre i al novembre les autoritats nord-americanes ja van intentar un rescat sense èxit, segons va reconèixer la Casa Blanca.

Condemna d'Obama

El president dels Estats Units, Barack Obama, va condemnar ahir el "bàrbar" assassinat de Somers. "L'atroç menyspreu per la vida de Luke és una prova més de la profunditat de la depravació d'AQAP (Al-Qaeda a la Península Aràbiga) i una raó més per la qual el món mai ha de parar en el seu esforç per derrotar la seva malvada ideologia", va dir Obama en un comunicat.