El president espanyol, Mariano Rajoy, va ratificar ahir que no veu prioritària la reforma de la Constitució i, després de demanar al PSOE que no frivolitzi sobre aquest assumpte, va dir que només acceptaria modificacions molt concretes i beneficioses per a Espanya com la que es va fer el 2011. Rajoy es va expressar així en declaracions als periodistes al Congrés, on va assistir a l'acte de celebració del 36 aniversari del text constitucional i va advertir que ningú ha de comptar amb ell si el que es pretén és una modificació en contra de la unitat d'Espanya.

El cap de l'Executiu va precisar que la Constitució es pot reformar i que, de fet, ja s'ha modificat en dues ocasions, però va instar a no frivolitzar i va retreure al PSOE que no compleixi la seva paraula i pretengui canviar la reforma pactada el 2011 per garantir l'estabilitat pressupostària. "En aquestes coses no es pot frivolitzar, i, per tant, tres anys després, no és de rebut que la part que va tenir la iniciativa ens digui que aquesta reforma ja no li val. Així és molt difícil fixar regles de joc", va dir, per recalcar: "La paraula es compleix".

Alhora, va dir que està "obert a tots els plantejaments que es facin", però a afegir que, fins ara, no n'ha escoltat cap "llevat dels que demanen el dret d'autodeterminació i que es trenqui la sobirania nacional". "Jo defensaré la unitat d'Espanya i la sobirania nacional i no faré res que vagi contra la igualtat dels espanyols i els seus drets fonamentals", va avisar Rajoy.

A banda, en una conversa informal amb periodistes, Rajoy va considerar difícil poder mantenir un diàleg amb el president de la Generalitat, Artur Mas, quan creu que "el que vol és anar-se'n d'Espanya". "Jo sempre estic disposat a parlar", va dir, tornant a deixar clar que mai obrirà una negociació sobre la sobirania nacional i la unitat d'Espanya. Respecte al document amb 23 propostes que li va lliurar Mas en l'última reunió a la Moncloa, va recordar que algunes ja han estat tramitades al Congrés.

Finalment, Rajoy també va assegurar que no avançarà les eleccions generals que preveuen celebrar-se a finals de l'any que ve i va dir que ell tornarà a ser el candidat a la presidència si el PP vol.

Posada vol més debat i diàleg

D'altra banda, el president del Congrés, Jesús Posada, va afirmar en el seu discurs institucional que és necessari "més debat" i "més diàleg" sobre Catalunya. Després de recordar que fa uns mesos el Congrés va rebutjar la iniciativa del parlament català que va sol·licitar la competència per celebrar la consulta del 9-N, va recalcar que també cal seguir fent "el possible" per aconseguir que els catalans se sentin "reconeguts" en una Espanya que no es pot concebre "sense Catalunya" igual que Catalunya és "part constitutiva" d'Espanya.

Posada va afegir que la Constitució de 1978 "conserva la seva vigència", però va admetre que és "susceptible de reforma" sempre que es faci amb "prudència", se sàpiga quina és la "finalitat comuna" i en un marc de "coincidències" i no de "discrepàncies".