El secretari de política federal del PSOE, Antonio Pradas, va afirmar ahir a Sevilla que el rebuig del president del Govern, Mariano Rajoy, a reformar la Constitució suposa un "cop de porta no només al PSOE, sinó a tots els ciutadans espanyols". Després que el partit socialista presentés la proposta de reforma a l'Executiu, Prados va avançar que han explorat diferents possibilitat d'acord amb altres formacions polítiques i alguns dirigents populars, i que tots han reconegut la necessitat de canviar la Carta Magna.

Prados va aclarir que la formació socialista no vol "dinamitar" el sistema amb la seva proposta de reforma constitucional, sinó mantenir el que funciona i "renovar-ho per salvar-la". En aquest sentit, va precisar que no posen en qüestió la sobirania nacional, sinó que plantegen que els espanyols votin la reforma.

El secretari de política federal socialista va censurar que els populars pretenguin que els socialistes "diguin en roda de premsa quin és l'articulat que pretenen canviar de la Constitució" i va reiterar que aquest assumple cal abordar-lo al Parlament.

Malgrat la negativa de l'executiu central, Pradas va assenyalar que el gurp socialista seguirà fent propostes concretes per modificar la Carta Magna. A tall d'exemple, es va referir a l'article 135, que afecta al dèficit, així com al títol vuitè per avançar a favor d'un model federal, tan defensat per la formació socialista.

Pradas va fer un balanç positiu de la Constitució de 1978, però tot i així, va destacar la necessitat de "renovar-la i actualitzar-la per millorar-la". El representant socialista va indicar que ara és el moment de fer-ho, ja que és un "moment d'incertesa de la ciutadania".

La formació socialista assegura que l'objectiu de tot plegat és "blindar" els drets de l'Estat del Benestar. Coincidint amb els polèmics casos de corrupció que esquitxen tot el país, Pradas va defensar que un canvi en la Constitució ha de ser un "autèntic tallafocs contra la corrupció".

Sobre l'enquesta que publicava ahir El País, segons la qual el PSOE superava en intenció de vot a Podem i es col·locava en primer lloc, Pradas va indicar que les enquestes són "fotografies d'un moment concret". En aquest sentit, el secretari de política federal socialista va considerar que el resultat de la citada enquesta és fruit del treball que realitza el PSOE per "tornar la credibilitat" al partit. En la seva opinió, l'enquesta demostra que en les comunitats on governa la formació socialista, com Andalusia i Astúries, el grup és "capaç de governar d'una altra manera".

El dirigent socialista es va mostrar convençut sobre el full de ruta a seguir. Per això, va indicar que "no n'hi ha prou amb prometre. Cal fer i el partit socialista està fent un esforç en transparència i en matèria econòmica i territorial". Per aquest motiu, Pradas assegura que la seva formació corregirà alguns errors del passat, tot i que no va detallar quins.

En aquesta línea, es va referir al pacte del Partit Popular en l'anterior legislatura per reformar l'article 135 de la Constitució amb la finalitat de "calmar" els mercats sobre la solvència d'Espanya.