"És evident que Rajoy no l'ha cridat com a expert, així que l'haurà cridat com a botxí per rematar les nefastes i perilloses polítiques encomanades a Mato contra les dones". Amb aquesta dura crítica va rebre la diputada del PSOE, Carmen Montón, a Alfonso Alonso en la seva estrena com a ministra de Sanitat en el Congrés. La portaveu socialista també va censurar que davant de dos assassinats consumats aquesta setmana i un altre frustrat, el substitut de Mato s'hagi limitat a escriure "dos tuits". Montón va assegurar que l'actual Govern era "nociu per a les dones".

Per la seva banda, Alonso va anunciar, en la seva primera intervenció al Congrés com a ministre de Sanitat, que el Govern estava treballant perquè la valoració de risc de les víctimes de violència masclista es pugui realitzar cada dos mesos i no cada quatre o cinc, com en l'actualitat.

Després que dilluns passat dues dones fossin assassinades a mans de les seves exparelles i que una tercera resultés ferida, Alonso va condemnar aquests crims "espantosos" en aquesta setmana "molt dura" i va reafirmar el compromís del Govern i del seu ministeri perquè la lluita contra la violència masclista "sigui una absoluta prioritat". Alonso va insistir en la seva voluntat d'intentar arribar a un consens en matèria de violència de gènere per donar confiança a les víctimes i que denunciessin, i va avançar que el seu departament i els d'Interior i Justícia estaven treballant per millorar el qüestionari de valoració de risc i augmentar així la protecció de les dones.

Les novetats

En concret, Alonso va avançar que s'incrementaria la freqüència amb què es realitzava aquest qüestionari a les dones en risc de patir violència masclista i, en lloc de quatre o cinc mesos, com es realitzava fins ara, es duria a terme cada dos. Alonso va defensar la tasca d'Ana Mato, de la qual va assegurar que havia gestionat "amb eficiència" la sanitat pública a Espanya, i va subratllar que el seu objectiu era garantir un sistema de qualitat, públic, universal i gratuït. "Aquest és l'esforç en què està aquest Govern i en el qual jo em proposo col·laborar amb la seva ajuda i amb la dels professionals de la sanitat a Espanya".