Milers de passatgers es van veure ahir afectats per cancel·lacions i retards de vols al Regne Unit arran d'una fallada informàtica en un centre de control aeri al sud d'Anglaterra. Els aterratges i enlairaments van quedar restringits a Londres i el sud del país durant més d'una hora, fins al voltant d'un quart de cinc de la tarda, per un error tècnic que va ser investigat pel Servei Nacional de Trànsit Aeri britànic (NATS, per les seves sigles en anglès).

L'organisme va descartar un atac informàtic i una fallada en el subministrament de corrent elèctric com les causes d'un problema que va fer que els controladors aeris no poguessin visualitzar a les seves pantalles les dades necessàries per vigilar el trànsit. El problema es va localitzar al servidor de dades de vol del Centre de Control de l'Àrea de Londres (LACC), ubicat a la localitat de Swanwick, al sud d'Anglaterra, un centre que ja va patir un contratemps similar al desembre de 2013.

Els cinc aeroports de Londres i altres aeròdroms del sud d'Anglaterra es van veure obligats a cancel·lar les seves sortides i part de les arribades, cosa que va desencadenar retards en vols en tot el Regne Unit.

Problemes amb l'equipatge

Les companyies aèries i els aeroports van tractar durant la tarda de reorganitzar els seus plans de vol, si bé preveuen que l'aturada continuarà afectant avui la navegació.

L'aeroport londinenc de Heathrow, el de més trànsit d'Europa, va anunciar que almenys mig centenar dels vols previstos per ahir no es va poder enlairar i va recomanar als viatgers que contactessin amb les seves aerolínies abans de sortir de casa.

En un aeròdrom en el qual cada jornada aterren o s'enlairen prop de 200.000 passatgers, des de primera hora de la tarda es van formar llargues cues davant els taulells de les companyies, un escenari que es repetia en altres aeroports britànics.

La confusió va afectar, a més, el servei de recollida i lliurament de maletes en companyies com British Airways (BA), que va anunciar a alguns dels viatgers que arribaven a Heathrow que no podrien recollir el seu equipatge i que els seria enviat a través d'un servei de missatgeria, segons l'agència local PA.

Tant Gatwick com Stansted, el segon i tercer aeroport de la capital britànica, respectivament, van reprendre les seves operacions durant la tarda amb severs endarreriments, el mateix que el London City Airport, a l'est de la ciutat, i Luton, al nord.

Els problemes en el trànsit aeri es van deixar notar així mateix en aeròdroms com els de Bristol, Southampton, Leeds i Birmingham, a Anglaterra, i en els de Glasgow i Edimburg, a Escòcia.

El ministeri de Defensa del Regne Unit va informar que la restricció de l'espai aeri comercial no va afectar les Forces Aèries britàniques, mentre que el ministre de Transport, Patrick McLoughlin, va qualificar l'aturada "d'inacceptable". "Qualsevol suspensió del nostre sistema d'aviació és simplement inacceptable. He demanat a la NATS una explicació completa sobre aquest incident i vull conèixer quins passos es donaran perquè no torni a passar", va dir el ministre conservador.

El desembre passat ja es va produir un problema informàtic similar a Swanwick que va afectar els aeroports britànics durant prop de dotze hores i va deixar centenars de vols programats a terra.