El grup gihadista Estat Islàmic (EI) ha decapitat quatre homes a la província d'Homs, al centre de Síria, per "insultar Déu", segons l'Observatori Sirià de Drets Humans. Les quatre persones van ser executades amb arma blanca, davant la presència de diversos habitants locals, en una zona situada a l'est de la ciutat d'Homs, capital de la província homònima.

Encara que la "xaria" o llei islàmica estableix la pena de mort sense excepció per a les persones que insultin Mahoma, també estipula que als que insulten Al·là cal donar-los una oportunitat perquè es retractin.

L'EI no executa només les persones acusades d'atacar l'islam, criticar el seu grup o col·laborar amb les autoritats sirianes i iraquianes, sinó també els seus propis dirigents en el cas de corrupció o de desobediència. Els gihadistes també han realitzat execucions sumàries a soldats sirians o iraquians que cauen a les seves mans i membres dels clans familiars acusats de cooperar amb els governs d'aquests dos països.

El passat 30 d'octubre, l'EI va ?exe?cutar 150 policies i milicians del clan tribal Albunamr, a la localitat d'Hit, a 70 quilòmetres a l'oest de Ramadi, capital de la província iraquiana d'Al-Anbar. L'organització extremista sunnita va proclamar a finals de juny un califat a l'Iraq i Síria, després d'aconse?guir importants avanços sobre el terreny.

A Síria mateix, ahir almenys 16 membres del grup Estat Islàmic van morir en les últimes 24 hores en dos atacs de milicians kurds contra posicions dels radicals a la província d'Al Hasaka, al nord-est de Síria. Segons l'ONG, combatents de les Unitats de Protecció del Poble -milícies kurd-sirianes- van llançar dos assalts contra concentracions de l'EI a la muntanya d'Abu Bakr i al poble de Rasm al Haia.

Ahir es desconeixa si hi va haver morts o ferits a les files kurdes. L'EI va proclamar un califat a l'Iraq i Síria a finals de juny, on ha conquistat zones del nord i el centre de tots dos països. Les forces kurdes han presentat una dura oposició a l'avanç dels gihadistes pel territori sirià.

Més tropes britàniques

El Regne Unit, per la seva banda, ahir va anunciar que enviarà el mes que ve a l'Iraq a un nombre addicional d'efectius, d'uns "pocs centenars", per ajudar a entrenar les forces locals que lluiten contra el grup gihadista Estat Islàmic, segons el ministre britànic de Defensa, Michael Fallon. Els detalls d'aquesta contribució encara no estan finalitzats, però consistirà en un petit contingent dissenyat com a força de desplegament ràpid, va afegir el ministre britànic.

Actualment, uns cinquanta efectius britànics ajuden a entrenar les forces iraquianes i kurdes que lluiten per recuperar el ter?reny guanyat per l'EI. Avions de la Reial Força Aèria britànica (RAF) fa diversos mesos que estan en missions de reconeixement i de combat contra posicions de l'EI a l'Iraq, encara que no a Síria. En unes declaracions al diari The Daily Telegraph, Fallon va dir que l'important és assegurar que les forces locals estiguin ben entrenades i equipades per llançar una ofensiva efectiva contra els gihadistes, ja està descartat el desplegament de forces de terra.

"La nostra missió ara, a més dels atacs aeris, serà cada vegada més l'entrenament. En particular, el que tingui a veure amb artefactes -explosius- a les carreteres", va dir Fallon. Arran dels combats aeris, l'EI s'ha refugiat en pobles, de manera que la manera de fer-los sortir d'allà és amb forces terrestres, però no occidentals, ha afegit. El Govern britànic està alarmat per l'abast de la violència dels gihadistes i també per la quantitat de joves musulmans del Regne Unit que han viatjat a Síria per unir-se a la lluita de l'EI.