El Jutjat d'Instrucció 1 de Tui va decretar ahir l'ingrés a la presó condicional comunicada i sense fiança de Feliciano Miguel Rosendo da Silva, líder de la presumpta secta d'Oia (Pontevedra), a qui imputa els delictes d'associació il·lícita i abusos sexuals.

Miguel Rosendo va arribar al jutjat a les 9.30 hores i va sortir a les 14.00 escortat per dos agents de la Guàrdia Civil, que el van introduir al cotxe patrulla per portar-lo fins a la presó de Lama.

El fundador de l'Ordre i Mandat San Miguel Arcàngel, a qui el Bisbat de Tui, Vigo, va apartar cautelarment en tenir queixes de la seva "conducta moral", va comparèixer i va sortir dels jutjats amb el rostre parcialment cobert i amb una petita motxilla amb alguns efectes personals.

Es tractava de l'última de les compareixences previstes en la instrucció oberta per investigar els presumptes delictes d'associació il·lícita en concurs amb organització criminal, abusos sexuals, blanqueig de capitals i contra la integritat moral i la hisenda pública.

A part de Miguel Rosendo van ser imputades tres persones més, totes elles per un presumpte delicte d'associació il·lícita.Una d'elles és Marta Paz, considerada la seva mà dreta dins de l'organització, qui va ser també detinguda dijous passat a Collado Villalba (Madrid), on s'havia instal·lat la presumpta secta sota la denominació de "La Voz del Serviam". A aquesta pseudomonja, el magistrat Marcos Amboage li va imposar com a mesura cautelar compareixences setmanals en els jutjats.

Els altres dos imputats per associació il·lícita són un home i una dona, tots dos exmembres de l'organització.

Altres persones que també van trencar llaços amb l'Ordre i Mandat de San Miguel, i que encara conserven a diversos familiars en el seu si, van posar fi al seu silenci dimecres passat en una roda de premsa en la qual van denunciar públicament suposats abusos sexuals, físics i psicològics, així com enriquiment il·lícit. L'endemà, la Guàrdia Civil va arrestar al cap de la presumpta secta i a una de les seves persones de major confiança, a qui anomena "bastons", en el marc de l'operació El Edén.

Durant el registre practicat al domicili de Collado Villalba, la Guàrdia Civil va confiscar 4.000 euros, diversa documentació, material informatiu i dos vehicles.

El divendres, la Policia Judicial de la Guàrdia Civil va intervenir la casa d'Oia (Pontevedra), que va ser durant anys el centre neuràlgic de l'Ordre i Mandat de San Miguel Arcàngel, dues torretes d'ordinador.

La Diòcesi de Tui Vigo va reconèixer al juliol de 2009 a l'Ordre i Mandat San Miguel Arcàngel com a associació pública de fidels amb dret diocesà, i al desembre de 2012 el bisbe, Luis Quinteiro, ja va tenir coneixement d'unes "suposades irregularitats". No va ser fins a maig de 2013 que va nomenar a un visitador canònic que comprovés de primera mà aquestes presumptes irregularitats, i aquest va concloure el seu informe gairebé un any després, en el qual es van corroborar les denúncies rebudes sobre "la conducta moral" de Miguel Rosendo, per la qual cosa va ser apartat cautelarment.

La Diòcesi va recalcar ahir que ha estat "sempre, de manera silenciosa però continuada, acompanyant, consolant i procurant reorientar espiritual i psicològicament a cadascuna de les víctimes i als seus familiars", al mateix temps que va manifestar la seva disposició, "com sempre ha estat, a col·laborar amb la Justícia". Una familiar d'un adepte va convidar les autoritats eclesiàstiques al fet que "no tapin les escombraries".