La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va lloar ahir la dedicació i solidaritat dels militars espanyols a l'Afganistan, en la seva primera visita a les tropes desplegades a Herat, que es va desenvolupar durant unes quatre hores sense protocols militars. La "número dos" del Govern, acompanyada pel ministre de Defensa, Pedro Morenés, va arribar a Herat per sorpresa i sense anuncis previs per motius de seguretat, per comprovar sobre el terreny els treballs que realitzen els 460 militars desplegats a la zona.

A la seva arribada a la base, Sáenz de Santamaría va rebre les novetats però no els habituals honors militars a les autoritats, ni tampoc va passar revista a les tropes ni hi va haver cap acte d'homenatge als caiguts. Després de visitar l'hospital Role 2 i fer-se la foto de família, Sáenz de Santamaría i Morenés van guardar un minut de silenci davant el monument als caiguts. Davant les tropes del contingent, la vicepresidenta va ressaltar que Espanya té una de les millors Forces Armades de tots els temps, que transmet els valors democràtics i de solidaritat "que quedaran sempre aquí a Herat". Així mateix, va destacar que són una institució d'elit i que Espanya és un país d'avantguarda.

En unes declaracions als periodistes, la vicepresidenta va destacar que va poder comprovar com les Forces Armades han aconseguit l'afecte de la població amb el seu treball i solidaritat. També va ressaltar "l'impressionant" paper d'aquest hospital, gestionat pels sanitaris militars, que posa a Espanya com "exemple" de la sanitat militar al món.

Per la seva banda, Morenés també va destacar l'extraordinària tasca dels militars a l'Afganistan i va recordar que dijous compareixerà al Congrés per sol·licitar l'autorització parlamentària per posar en marxa una nova missió a l'Afganistan, aprovada divendres passat pel Govern, per mantenir un màxim de 485 militars a 2015.

Espanya té actualment desplegats 464 militars a l'Afganistan, la majoria d'ells destinats a la base d'Herat, encarregats de gestionar l'aeroport i l'hospital Role 2, així com de la protecció de la base.