La defensa de la infanta Cristina recorrerà davant l'Audiència de Palma la decisió del jutge José Castro d'enviar-la a judici perquè, encara que és ferma, la seva argumentació va més enllà del que seria un acte propi d'obertura de judici oral, segons ha anunciat l'advocat Miquel Roca.

En declaracions als periodistes a les portes del seu despatx, Roca ha anunciat que recorrerà l'acte de José Castro, en allò referent a la seva argumentació sobre la "legitimitat" de l'acusació popular per enviar a judici la infanta Cristina en contra de l'opinió de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Per a Roca, encara que l'acte de Castro és ferm, sí que pot ser recurrible la seva argumentació per fer seure la infanta al banc, per la qual cosa la defensa demanarà a l'Audiència de Palma que apliqui l'anomenada "doctrina Botín" del Tribunal Suprem, que estableix que l'acusació popular no està legitimada a enviar a judici un imputat per delicte fiscal contra el criteri de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Roca ha indicat que discrepa "totalment" de la resolució del jutge Castro, ja que creu que contradiu la "doctrina Botín", que veu "molt establerta i molt consolidada".

L'advocat de la infanta ha al·legat que el propi jutge Castro ha hagut d'acollir-se en la seva resolució "als vots particulars que no van resultar guanyadors en la sentència (del Suprem) que va generar doctrina" en el "cas Botín".

Roca ha anunciat que interposaran un recurs perquè entenen que l'escrit de Castro no és un "simple" acte d'obertura de judici oral, sinó que, de forma "innovadora i excepcional en la història judicial espanyola", resol qüestions de "legitimació" sobre si l'acusació popular està capacitada per instar a un procediment per delicte fiscal amb l'oposició de l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia.

"Lògicament, resoldre amb l'excusa de l'obertura de judici oral un tema tan important com el de la legitimació, òbviament estic segur que ningú discutirà el dret que correspon a aquesta representació per formular un recurs d'apel·lació, cosa que farem dins el termini previst", ha indicat Roca.

El lletrat ha reconegut que no cap recurs sobre un acte d'obertura de judici oral, però ha remarcat que quan en aquest escrit "s'aprofita" per resoldre "qüestions de legitimació d'una part de l'acusació popular" queda justificada la interposició d'un recurs.

Per aquest motiu, s'ha mostrat confiat que el seu recurs serà acceptat i no es generarà en aquest cas "cap tipus d'indefensió" per a la infanta.

L'advocat de la infanta Cristina ha indicat que es tracta d'una "situació greu, sorprenent i excepcional" i ha apuntat que la infanta Cristina ha encaixat la resolució de Castro "evidentment malament": "Lògicament es troba tan sorpresa com nosaltres".

Roca ha insistit a defensar la "plena innocència" de la infanta Cristina i ha confiat que no s'acabi establint en el banc dels acusats si s'accepta el seu recurs, s'aplica la llei i es respecta la doctrina jurisprudencial.

"Només demanem que s'apliqui la llei i es respecti la doctrina jurisprudencial. No demanem res més, no demanem cap tracte excepcional ni de favor", ha exclamat.

Roca ha denunciat a més que li sembla "no només sorprenent, sinó incòmode" comprovar que la resolució del jutge Castro ha estat coneguda abans pels mitjans de comunicació que per les parts, fins i tot abans que fos dictada, "amb la qual cosa l'àmbit dels responsables de la possible filtració es limita molt".

De la seva banda, el penalista Jesús Silva, que defensa la infanta al costat de Roca, ha lamentat que el jutge Castro hagi dictat la seva resolució "contra el tenor literal de la llei i contra la jurisprudència clara del Suprem".

Silva ha lamentat que Castro consideri que l'acusació popular exercida pel sindicat Manos Limpias estigui legitimada per enviar per si sola a judici la infanta, malgrat que es tracta, ha dit, d'"una associació de la qual no sabem molt, sigui dit de pas".