El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir que durant els dos anys que encara li queden al càrrec farà tot el possible per continuar pressionant amb l'objectiu de tancar el centre de detencions de la base militar de Guantánamo, una de les seves promeses de campanya. "Faré tot el que pugui per tancar-lo", va dir Obama en una entrevista al programa "State of the Union" de CNN gravada divendres, abans que ell iniciés les seves vacances. El mandatari va considerar que el fet que aquest centre continuï obert amb més d'un centenar de presos "és una cosa que continua inspirant els gihadistes i extremistes de tot el món".

El tancament de Guantánamo és una de les seves promeses pendents de la campanya de 2008, per a la que ha trobat traves al Congrés, que ha impedit la transferència dels presos a presons de territori nord-americà.

El Govern ha creat una comissió per avaluar els casos dels detinguts i ha iniciat trasllats a tercers països. Els més recents van ser quatre afganesos que van tornar al seu país i un grup de sis reus que Uruguai va acollir en qualitat de refugiats. "Continuarem recol·locant a aquells que han estat aprovats per ser alliberats o traslladats a països que estan disposats a acceptar", va dir Obama, qui també va reconèixer que hi ha casos "realment difícils" en què saben que els detinguts "són encara perillosos".

No obstant això, va insistir en la necessitat del tancament: "No té cap sentit estar gastant milions de dòlars per individu quan tenim possibilitats de resoldre aquest problema de forma més d'acord amb els nostres valors", va argumentar.

Encara queden 132 reus al centre de detenció, que va ser obert durant el govern de George W. Bush per interrogar i empresonar els sospitosos de col·laborar amb l'organització terrorista Al-Qaida després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 a Estats Units.

Relació amb Cuba

D'altra banda, el president nord-americà també va declarar que espera que el gir de la política del país cap a Cuba sigui una oportunitat d'influir perquè es produeixin canvis a l'illa. "Cuba ens ofereix un exemple d'una oportunitat d'intentar alguna cosa nova", va subratllar. En aquest sentit, el mandatari va defensar la seva postura en remarcar que durant més de 50 anys el Govern nord-americà ha intentat enderrocar el règim cubà a través de l'aïllament i "no ha funcionat".