El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat avui que 2015 serà l'any de l'"enlairament definitiu de l'economia" i pot ser fins i tot "molt bo" des del punt de vista econòmic si es mantenen les condicions favorables pel que fa al canvi de l'euro i el preu de petroli.

"Fa un any vaig pronosticar un 2014 millor i s'ha complert amb escreix", ha recalcat en el seu balanç d'aquest any el cap de l'Executiu, que ha insistit en el missatge que aquestes són "el primer Nadal de la recuperació" de l'ocupació, el creixement econòmic i l'activitat.

Segons Rajoy, "en només tres anys" els espanyols han estat capaços de "donar la volta a la imatge del país, i si 2012 va ser" l'any de l'ajust ", 2013 va ser" el de les reformes ", 2014" el de la recuperació ", i 2015 pot ser el del "enlairament definitiu de l'economia".

Així, el pròxim exercici, "que serà un any bo, pot ser un any molt bo" si les condicions internacionals de caiguda del preu del cru i el canvi de l'euro continuen sent favorables, ha reiterat el president del Govern.

De fet, ha assegurat que l'any que acaba ha estat "substancial" per a l'ocupació i ha avançat que 2015 serà "molt millor".

Pel cap de l'Executiu, on abans hi havia "desconfiança", ara hi ha "seguretat", i s'ha passat d'una contracció de l'economia del 1,2% el 2013 a "un tomb de dos punts i mig", fins a una pujada del PIB de l'1,3% -si es compleix el pronòstic del Govern- o del 1,4%, tal com ha assenyalat el Banc d'Espanya.

"A alguns els costa creure-ho, però aquesta és la realitat", ha incidit el cap del Govern, per a qui Espanya "segueix creixent amb bases sòlides", per sobre de la mitjana europea.

La seva principal prioritat, ha dit, és el "benestar dels espanyols, i així serà fins que recuperem el que es va emportar la crisi".

Avui l'últim Consell de Ministres de l'any ha aprovat una pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de l'0,5%, que representa un increment de poc més de 3 euros, en passar dels 645,3 euros mensuals de l'actualitat a 648 , 6 euros; ha elevat un 0,25% les pensions i ha prorrogat tres mesos la tarifa plana de 100 euros de cotització a la Seguretat Social per a la contractació indefinida.

Per a Rajoy, es tracta de pujades "modestes", però s'ha de tenir en compte que la inflació del conjunt de l'any estarà al voltant del 0%, pel que tenen més efecte en la capacitat de compra.

També s'ha referit a la reforma fiscal que entra en vigor l'1 de gener de 2015, i que suposarà el "reconeixement definitiu" al creixement econòmic i la competitivitat empresarial a Espanya.

Rajoy, ha defensat avui com "un valor" l '"estabilitat" que ha viscut Espanya des de 1978 amb l'alternança en el Govern de PP i PSOE i ha alertat "altres coses", que l'únic que generen és "inestabilitat, falta de progrés, retrocés i falta de benestar.

A la roda de premsa després de l'últim Consell de Ministres de l'any, en què ha fet balanç de la seva gestió, Rajoy ha qualificat com a "molt positiva", "la millor", l'etapa democràtica des de l'aprovació de la Constitució de 1978 i l '"estabilitat" que ha suposat el Govern de les principals forces polítiques, com passa en els grans països del món, ha dit.

En aquest sentit, ha citat a països com els Estats Units, Alemanya o França, on l'alternança en el poder de les dues grans forces polítiques garanteix aquesta estabilitat i l'augment del benestar.

"Altres coses l'únic que generen és inestabilitat, falta progrés, retrocés i falta de benestar. Entendrà que jo vulgui per al meu país sempre el millor", ha assenyalat el cap de l'Executiu.

Entesa amb el PSOE

El cap del Govern ha considerat que encara és possible l'entesa amb el PSOE a les mesures anticorrupció, com la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal, i ha defensat l'acord entre els dos grans partits en els assumptes d'Estat.

"No tinc cap problema amb el PSOE, és un gran partit, que ha governat a Espanya molts anys", ha assegurat Rajoy en la roda de premsa en què ha fet balanç de la seva gestió.

En ser preguntat sobre si veu l'actitud actual dels socialistes satisfactòria per garantir l'estabilitat, el president del Govern ha dit que "és bo" que els dos principals partits arribin a acords en assumptes d'Estat, en política exterior, en defensa o en les mesures de regeneració i contra la corrupció.

En aquest sentit, ha recordat que en la Llei d'enjudiciament criminal ha dues mesures "d'enorme importància", que suposaran que s'escurcin els períodes d'instrucció i la creació d'una oficina per garantir que es recupera tot l'objecte del delicte, en les que creu que encara hauria de ser possible l'acord amb els socialistes.

Catalunya

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha lamentat que a Catalunya "alguns hagin abandonat la prioritat de qualsevol governant, que és solucionar problemes en lloc de crear-los i atendre el benestar de les persones".

"El Govern d'Espanya serà vetllant pels interessos dels ciutadans de Catalunya, donant suport a les seves empreses, treballant perquè allà també hi hagi una sòlida recuperació el més aviat possible i per descomptat propiciant la concòrdia i l'entesa entre catalans", ha assegurat en roda de premsa a La Moncloa després de l'últim Consell de Ministres de l'any.