El Rei Felip VI va reclamar ahir "tallar d'arrel i sense contemplacions la corrupció" perquè "la lluita contra la corrupció és un objectiu irrenunciable". Només dos dies després que es conegués qu que la seva germana, la intanta Cristina, que serà jutjada per dos delictes fiscals, el monarca va dedicar l'eix central del seu primer discurs de Nadal a la corrupció. També va destacar el "desencontre" entre Catalunya i la resta d'Espanya, un conflicte pel qual va demanar un esforç per a recuperar els "afectes mutus".

Després de recordar que la duresa i durada de la crisi econòmica produeix en moltes famílies incertesa pel seu futur, Felip VI va entrar de ple a remarcar que "les conductes que s'allunyen del comportament que cal esperar d'un servidor públic, provoquen, amb tota raó, indignació i desencantament".

En aquest sentit, va assegurar que "necessitem una profunda regeneració de la nostra vida col·lectiva" i que, "en aquesta tasca, la lluita contra la corrupció és un objectiu irrenunciable".

El Rei va afimar que és necessari "evitar que aquestes conductes arrelin en la nostra societat i es puguin reproduir en el futur" i més endavant va insistir en la neccessitat de "tallar d'arrel i sense contemplacions la corrupció".

Es tracta, segons va aclarir, que els ciutadans estiguin segurs "que els diners públics s'administren per a les finalitats legalment previstes; que no existeixen tractes de favor per ocupar una responsabilitat pública; que exercir un càrrec públic no sigui un mitjà per aprofitar-se o enriquir-se; que no s'enteli el nostre prestigi i bona imatge al món".

Pel que fa a la situació a Catalunya, va admetre l'existència de "desencontres" amb la resta de l'Estat, alertant que "no es resolen amb ruptures emocionals o sentimentals" sinó fent un esforç per recuperar "els afectes mutus i els sentiments que compartim".

I tot, segons l'opinió del Rei en el marc de respecte a a la Constitució, "que és la garantia d'una convivència democràtica, ordenada, en pau i llibertat. I seguim construint tots junts un projecte que respecti la nostra pluralitat i generi il·lusió i confiança en el futur". Segons va dir, "preservar la nostra unitat des de la pluralitat" és un dels grans reptes de l'Estat.

Felip VI també va destacar que "des de Catalunya, s'ha contribuït a l'estabilitat política de tot Espanya i al seu progrés econòmic" i que "milions d'espanyols porten, portem, Catalunya en el cor". Per això, va expressar la seva preocupació perquè "es puguin produir fractures emocionals, desafectes o rebutjos entre famílies, amics o ciutadans. Ningú en l'Espanya d'avui és adversari de ningú".

Atur "innacceptable"

Respecte a la situació econòmica, va ressaltar que "els índexs de desocupació són encara inacceptables i frustren les expectatives dels nostres joves i de molts més homes i dones que fa temps que estan a l'atur". Una situació que va contraposar amb el fet que les empreses espanyoles són capdavanteres en molts sectors a tot el món.

"És evident, per tant, que la lluita contra l'atur ha de continuar sent la nostra gran prioritat. El sacrifici i l'esforç dels ciutadans durant tota la crisi econòmica exigeix que els agents polítics, econòmics i socials treballin units permanentment en aquesta direcció, anteposant només l'interès de la ciutadania. Perquè l'economia ha d'estar sempre al servei de les persones", va assenyalar.

En aquest sentit, va instar a "protegir els més desafavorits i vulneralbes", per la qual cosa va reclamar "seguir garantint el nostre Estat de Benestar".

També en l'àmbit econòmic, va recordar que les principals magnituds macroeconòmiques estan millorant, tant pel que fa al creixement com pel que fa a la recuperació d'ocupació. "Aquestes dades són una base nova per a l'esperança que, en el futur, puguin generar-se de forma sostenible moltes més ocupacions i, especialment, ocupacions de qualitat", va dir el Rei.

D'altra banda, va recordar el procés d'abdicació del seu pare i la seva proclamació com a Rei el passat mes de juny, assegurant que va ser "un exemple de serietat i dignitat". D'aquests primers mesos com a monarca va destacar que "he vist il·lusió en molts de vosaltres, en les vostres mirades, en les vostres paraules, davant l'inici d'una nova època en la nostra història".

Tot i admetre que "vivim temps complexos i difícils", Felip VI va ressaltar les fortaleses d'Espanya: "Som una democràcia consolidada. Gaudim d'una estabilitat política com mai abans en la nostra història... Som, a més, una nació respectada i estimada al món i amb una profunda vocació universal, imprescindible per promoure la nostra cultura i defensar els nostres interessos en un món global. Avui, més que mai, som part fonamental d'un projecte europeu que ens fa més forts, més competitius i més protagonistes d'un futur d'integració. El Rei va acabar el seu discurs assegurant que els reptes els que s'enfronta Espanya no són senzills, però que "tenim capacitat i coratge de sobres" per superar-los.