La mort de l'empresari i editor José Manuel Lara ha consternat al món literari, periodístic, empresarial i polític, sentiment al qual avui s'han sumat els missatges de condol del president del Govern, Mariano Rajoy, o els dels escriptors Juan José Millás i Carlos Ruiz Zafón.

Rajoy ha transmès avui el seu condol a la família en un telegrama en el qual qualifica a Lara d'"ésser humà excepcional" i li agraeix "el seu compromís amb el dret de la informació i la llibertat d'expressió", que, diu, "romandrà com una de les més eminents contribucions de la nostra societat civil a l'enfortiment de la nostra democràcia".

El cap de l'Executiu ha exalçat també la seva figura d'"emprenedor infatigable i referent indiscutible de la nostra vida cultural", que va aconseguir situar "al Grup Planeta en el cim del sector editorial i de comunicació en llengua espanyola".

De la seva banda, l'escriptor Juan José Millás, guanyador del premi Planeta el 2007 per "El mundo", ha destacat d'ell la seva capacitat "per crear equips" al marge de les seves "virtuts empresarials".

"Lara segurament tenia moltes virtuts empresarials, com es demostra en la quantitat d'activitats que tenia el grup, però jo el que més estimo d'ell és la capacitat per crear equips", ha destacat Millás, autor habitual de la casa en els diferents segells del grup.

Carlos Ruiz Zafón, un dels escriptors més internacionals i amb més èxit del panorama espanyol, ha assegurat que poques vegades s'ha donat en la història d'Espanya un empresari "amb la visió, la intel·ligència i el coratge de José Manuel Lara Bosch".

"Va ser capaç d'aixecar i articular en tan sols uns anys un dels primers grups editorials de comunicació del món a partir dels vímets del que havia estat una empresa familiar", ha argumentat l'escriptor català, autor de la "L'ombra del vent".

Des dels mitjans de comunicació, el president de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió, Manuel Campo Vidal, ha recordat avui la importància de José Manuel Lara per a la història de la comunicació a Espanya i ha destacat la seva contribució a la consolidació de la llibertat d'expressió al país.

Lara "va contribuir amb la creació d'un dels grans grups multimèdia espanyols a la consolidació de la llibertat d'expressió al nostre país i va apostar fermament per la innovació", ha assenyalat Campo Vidal en un comunicat en el qual subratlla el perfil del president del Grup Planeta i de Atresmedia que moria ahir víctima d'un càncer als 68 anys.

"Home irrepetible com a empresari i com a persona", així ha definit el president de Mediaset Espanya, Alejandro Echevarría, al seu "competidor" José Manuel Lara, a qui ha qualificat de "rocallós i dur" a l'hora de negociar.

Echevarría, a qui unia una "molt bona relació" amb el president del Grup Planeta, com ha comptat a Efe, ha destacat també que Lara era, com empresari, un "home amb una visió impressionant de futur, amb una capacitat d'innovació i risc permanent i amb molta humanitat".

El president d'Inditex, Pablo Isla, també ha volgut expressar el seu condol, destacant l'"enorme vàlua empresarial" de Lara, del que era "molt amic personal" i, per això, ha assegurat que durant tots aquests anys ha tingut moltes oportunitats de constatar la "gran humanitat" i l'"enorme vàlua empresarial" de l'editor de Planeta.

El president d'Inditex ha manifestat sentir "profundament" la seva pèrdua i ha transmès el seu "més sentit condol" a la família de José Manuel Lara i a tots els integrants del Grup Planeta.

L'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, ha lamentat la mort de Lara, a qui va conèixer "fa moltíssimes dècades", i de qui apreciava, especialment, que "sempre es va sentir un editor, sempre va estimar els llibres i es va preocupar pel seu futur".

En declaracions a Efe, Herralde ha assenyalat que, "a part de les nostres moltes diferències, sempre vam tenir una relació personal molt cordial i amistosa".

L'escriptor i actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Vicenç Villatoro, ha destacat, en declaracions a Efe, la professionalitat del difunt i la seva ambició, i li ha agraït la seva convicció i esforç per "crear indústries culturals fortes", així com la seva sinceritat a l'hora d'opinar.

L'escriptora mallorquina Maria de la Pau Janer, guanyadora del Premi Planeta el 2005, ha considerat de la seva banda que José Manuel Lara Bosch va ser "un editor en majúscules", un lector "increïble", que mai va deixar de tenir contacte amb els autors, malgrat diversificar el grup Planeta en altres àmbits empresarials.