Els barons del PSOE es van conjurar ahir per frenar els altres partits davant de les properes eleccions autonòmiques i municipals, per la qual cosa van reclamar la unitat de partit davant d'un pols pel lideratge entre Pedro Sán?chez i l'andalusa Susana Díaz. Els dirigents territorials van compartir aquest missatge a la primera jornada de la conferència autonòmica que el partit celebra aquest cap de setmana al Palau de Congressos de València, marcada per l'absència per grip de Díaz i la foto fent costat a Sánchez.

Conscients del perjudici que els pot suposar la falta de sintonia entre aquests dos líders, els barons van mostrar-se convençuts que, amb el partit unit, són l'"única alternativa" al PP per portar a terme un "canvi segur" a Espanya.

Davant de l'absència de Díaz, l'únic socialista que governa en una regió, l'asturià Javier Fernández, va acusar el PP de voler estendre la "por" al PSOE entre els ciutadans. Per això, va recomanar dirigir-se als ciutans sense "mentir, sense enganyar" i sense prometre solucions "màgiques" que no es poden complir. Al seu entendre, el PSOE no pot passar en sis mesos, quan se li va entregar el timó a Sánchez, del "rupturisme radical al reformisme moderat" i "no es pot estigmatitzar els seus adversaris per denigrar-los o expulsar-los de la vida política".

La presidenta del PSOE Micaela Navarro, "substituta" de Díaz, va demanar als dirigents del seu partit anar amb el "cap ben alt" per tornar a demostrar que els socialistes sempre han representat el projecte de canvi i de defensa dels drets a Espanya.

Entre les veus de suport al lideratge de Pedro Sánchez, hi va haver la del secretari general del PSOE a Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, que va dir que "tot aquell dirigent polític a qui s'ha subestimat a Espanya ha acabat a la Moncloa", fent clares al·lusions a Sánchez. D'altra banda, Fernández-Vara, considera que el soroll intern del PSOE està "tancat" i va demanar al partit "no parlar de persones sinó de projectes".

Per al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a més, el lideratge de Sánchez està clar i el que ha de fer la formació és "sortir més animat i amb ganes de baralla" de cara a les eleccions del proper mes de maig. La conferència la tancarà avui Sánchez amb un discurs i el líder dels socialistes valencians, Ximo Puig.