El món sencer va condemnar ahir la decapitació del periodista Kenji Goto, de 47 anys, a mans del grup gihadista Estat Islàmic (EI), que va complir amb l'amenaça d'assassinar-lo si no rebia 200 milions de dòlars. L'ONU, els Estats Units, França, el Regne Unit, Espanya i Jordània, entre altres, van mostrar la seva repulsa a la barbàrie de l'Estat Islàmic, hores després que el grup divulgués un vídeo en el qual es mostrava un cos decapitat que aparentment era el de Goto i en què el botxí del periodista assegurava que començava "el malson per al Japó" després que el país nipó participés en la coalició internacional contra els gihadistes a Iraq i Síria.

"Japó no es doblegarà", van ser les primeres paraules del primer ministre japonès, Shinzo Abe, després de conèixer l'assassinat que ha paralitzat el país. Abe va afegir que el Japó seguirà donant suport a la comunitat internacional en la lluita contra el terrorisme "Estic realment indignat per aquest acte vil i menyspreable. Mai perdonarem aquests terroristes. Quan penso en la família, no tinc paraules", va assegurar Abe.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, va qualificar de "bàrbar" l'assassinat, que va condemnar en els més durs termes, a la vegada que recordava la violència de la qual han estat víctimes tantes altres persones a Iraq i Síria. En el seu parlament, Ban va fer una crida "per l'alliberació incondicional de tots els ostatges de l'EI i d'altres grups".

El president nord-americà, Barack Obama, va condemnar "l'atroç" assassinat del periodista. Obama va destacar que "en conjunt amb una àmplia coalició d'aliats i socis, els Estats Units ?seguiran duent a terme accions decisives per desarticular i finalment destruir l'Estat Islàmic.

Per la seva banda, un altre important soci de la coalició, David Cameron, primer ministre del Regne Unit, va qualificar l'assassinat de "menyspreable i espantós". Cameron va afegir que la decapitació de Goto "és un record més que l'Estat Islàmic és l'encarnació del mal, que no té en compta la vida humana". Per això, "el Regne Unit està unit al Japó en aquest moment tràgic i farem tot el que puguem per perseguir els assassins i portar-los davant la Justícia", va sentenciar Cameron

Espanya va expressar el seu "compromís en la lluita per acabar amb aquesta organització terrorista a través de la nostra participació a la coalició internacional", segons indicava el comunicat del Ministeri d'Exteriors del Govern espanyol. L'executiu espanyol va reiterar la seva solidaritat amb el Japó, el poble siri i amb les autoritats d'Iraq en la seva lluita contra el terrorisme.

Jordània, que va participar en la negociació amb l'Estat Islàmic per alliberar Goto quan els gihadistes van demanar a canvi la llibertat d'una terrorista presa a Amman, va lamentar que "tots els esforços" no fossin suficients. En aquesta línia, el portaveu del Govern de Jordània, Mohamed al Momani, va assegurar que "l'EI va refusar tos els intents fets per les autoritats pertinents" per salvar la vida de Goto. Jordània, a més, està fent esforços per intentar salvar un pilot de la seva aviació, Muaz Kasasbeh, que es troba en mans de l'EI des del 24 de desembre, quan va ser capturat mentre participava en un atac aeri de la coalició internacional contra els gihadistes.

Aquesta coalició ha realitzat centenars d'atacs aeris des del passat mes d'agost per tallar posicions dels gihadistes. Segons el Pentàgon, els atacs de la coalició han acabat amb la vida de 6.000 combatents islamistes d'un total d'entre 20.000 i 30.000. Per la seva banda, el grup gihadista ha assassinat també dos periodistes nord-americans, James Foley i Steven Sotloff, dos treballadors socials britànics, David Haines i Alan Henning, un treballador social nord-americà, Peter Kassing, i un ciutadà japonès, Haruna Yukawa.