El primer ministre grec, Alexis Tsipras, afronta una setmana crítica amb una gira per les principals capitals europees per traslladar les seves propostes econòmiques als socis comunitaris, en un moment de màxima urgència per reprendre les negociacions, ja que la pròrroga del rescat expira a finals d'aquest mes de febrer.

Tsipras visita avui Xipre en la seva primera visita oficial a l'estranger. És tradicional que aquest sigui el primer destí internacional dels caps del Govern grec. La reunió amb el president xipriota, Nikos Anastasiadis, se centrarà en temes bilaterals i europeus, així com en la postura dels dos Governs cap a Turquia. Dimarts es reunirà amb el primer ministre italià, Matteo Renzi, i dimecres ho farà amb el president francès, Françoise Hollande. En aquestes trobades Tsipras intentarà obtenir suports sobre les propostes econòmiques que el seu Govern exposarà a Brussel·les, ja que el dimecres també es reunirà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

El primer ministre grec ja ha tractat de tranquil·litzar els ànims a Europa a través de converses telefòniques amb representants de la Unió Europea en les quals ha reiterat que el seu Govern no emprendrà accions unilaterals, sinó que té la intenció de negociar.

Tsipras intenta d'aquesta manera contrarestar el malestar que van causar les declaracions del nou ministre de Finances grec, Yanis Varufakis, quan només de prendre posessió va assegurar que el Govern no considerava la troica com interlocutora vàlida en les negociacions, tot i que sí ho feia amb els organismes que la formen; la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. El mateix Varufakis va matisar, hores després, les seves paraules en una entrevista a la televisió britànica pública, BBC, en què va assegurar que el Govern està "ansiós" per negociar amb els prestamistes. "Estem demanant unes setmanes per posar en marxa propostes racionals que tenenl'objectiu de minimitzar el cost de la crisi per la majoria de contribuents europeus, no només pels grecs", va destacar.

I és que el 28 de febrer finalitzen els dos mesos de pròrroga del pla de rescat que va acordar la troica i l'anterior Executiu per arribar a un acord que doni llum verda a 1.800 milions d'euros.