El Govern alemany no veu per ara motius per desviar-se dels mecanismes establerts per al control dels préstecs atorgats a Grècia, tot i el rebuig d'Atenes a la troica formada pel Banc Central Europeu (BCE), la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional (FMI). La viceportaveu de la Cancelleria, Cristhiane Wirtz, es va referir a una informació publicada pel diari econòmic alemany Handelsblatt segons la qual el president de la CE, Jean-Claude Juncker, estaria disposat a dissoldre la troica ia buscar una "alternativa" per a Grècia.

Segons aquest diari, el Govern alemany també acceptaria "reformar" l'actual mecanisme i, per exemple, suspendre els viatges a Atenes dels representants de la troica, considerats humiliants pel país, però sempre que el nou Govern hel·lè assumeixi els compromisos d'estalvi i reformes acordats amb els creditors.

"No veiem cap motiu ara mateix per desviar-se dels instruments establerts", va insistir Witz. Per part del Ministeri de Finances, la seva portaveu, Marianne Köthe, va explicar que aquests instruments i mecanismes són "vinculants", d'acord amb el que estableixen els contractes subscrits i acceptats per totes les parts implicades.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, i el president xipriota, Nikos Anastasiadis, van coincidir en la necessitat de canviar l'estructura actual de la troica. En una roda de premsa celebrada a Nicòsia amb motiu del seu primer viatge institucional a l'estranger, Tsipras va reiterar la seva postura que "cal substituir la troica" de creditors, perquè, va dir, Europa "necessita respirar". "La troica ha estat criticada per no tenir legitimitat. La seva substitució seria un pas important institucional per al bé de Grècia i d'Europa", va afegir.

En un llenguatge una mica més críptic, Anastasiadis va assenyalar que "també nosaltres creiem que cada canvi institucional ha de ser per millorar, cosa que pel que sembla comparteixen bastants països actualment".

Reunió a Londres

El ministre britànic d'Economia, George Osborne, va demanar al seu homòleg grec, Yanis Varufakis, que actuï "amb responsabilitat", i alhora va reconèixer que la zona euro ha de tenir "un millor pla per a l'ocupació i el creixement". Osborne va advertir que la disputa entre el Govern de Grècia i la Unió Europea (UE) sobre el futur del deute hel·lè representa una amenaça per a l'economia global i va lamentar que també pot afectar el rendiment del Regne Unit.

"Està clar que la disputa entre Grècia i la zona de l'euro s'està convertint ràpidament en el major risc per a l'economia global", va assegurar el ministre conservador britànic al final d'una reunió a Londres amb Varufakis.

"A Europa, igual que al Regne Unit, és hora de triar entre la competència i el caos", va assenyalar el canceller de l'Exchequer, en al·lusió a les pròximes eleccions generals al Regne Unit, que se celebren el 7 de maig .

Segons Osborne, el Regne Unit, que no està a la zona de l'euro, ja té aquest pla de creixement, fet pel qual va destacar, de nou en clau electoral, que "no és hora d'abandonar aquest pla". Varufakis, per part seva, va abandonar sense fer declaracions la residència oficial d'Osborne.