El president dels EUA, Barack Obama, va presentar un pressupost de gairebé 4 bilions de dòlars per a l'any fiscal 2016, menys auster que els anteriors, particularment en defensa, i amb augment d'impostos per als més rics i les empreses rebutjats per endavant pels republicans.

"Vull treballar amb el Congrés per substituir l'austeritat sense sentit amb inversions intel·ligents que enforteixin els Estats Units. I podem fer-ho d'una manera fiscalment responsable", va afirmar Obama en un breu discurs des de la seu del Departament de Seguretat Nacional (DHS), a Washington.

No obstant això, des de fa anys el projecte pressupostari anual d'Obama es queda en una simple declaració d'intencions i tot apunta que aquesta vegada passarà el mateix, atès que els republicans controlen des de gener les dues cambres del Congrés i ja han expressat la seva oposició al pla del president.

"Hem de deixar la política de banda, aprovar un pressupost que financï les nostres prioritats de seguretat a casa i a l'estranger, i donar a les famílies de classe mitjana la seguretat que necessiten per tirar endavant", va demanar el president dels EUA.

El projecte d'Obama per a l'any fiscal 2016, que començarà el proper 1 d'octubre, preveu una despesa de 3,99 bilions de dòlars i uns ingressos de 3,53 bilions, amb un pronòstic de dèficit de 474.000 milions de dòlars. Per al Pentàgon, el president sol·licita 585.300 milions de dòlars, un 4% més que en l'exercici actual.

Augment de la despesa

En conjunt, la proposta d'Obama representa un augment de la despesa pública del 7% sobre els nivells fixats per les retallades automàtiques, conegudes com a "segrest", que van entrar en vigor al març de 2013 per reduir el dèficit.

"Des de la meva arribada a la Casa Blanca, hem reduït el nostre dèficit en uns dos terços", va emfatitzar el mandatari, per a qui "l'economia va bé" i, per tant, els EUA no poden donar-se el luxe de no invertir en camps com la infraestructura , la salut i l'educació.