En una decisió històrica, la Cambra dels Comuns britànica va aprovar una revolucionària tècnica que utilitza material genètic de tres persones per a la reproducció assistida, fet que ajudarà a evitar la transmissió d'algunes malalties. Al final d'un acalorat debat, els diputats van donar llum verd al procediment per àmplia majoria, amb 382 vots a favor davant 128 en contra, fet pel qual, si el text és aprovat també per la Cambra dels Lords, es podrà incloure com a esmena a la Llei d'Embriologia i Fertilització Humana de 2008.

S'espera que la legislació tiri endavant perquè sempre preval la voluntat dels Comuns, que, a diferència dels lords, són elegits democràticament. Aquesta votació ha obert el camí perquè el Regne Unit es converteixi en el primer país que aplica aquest discutit procediment genètic, desenvolupat per a casos de malalties mitocondrials per científics de Newcastle (nord-est d'Anglaterra) amb el suport de la comunitat científica del país.

En contrast amb l'entusiasme dels metges, que albiren l'esperança per a milers de parelles que han perdut fills per malalties genètiques, l'Església d'Anglaterra no veu amb bons ulls aquest avanç de la ciència per raons ètiques i religioses.

Una tècnica polèmica

La setmana passada, l'Església Catòlica i la d'Anglaterra -protestant- van advertir que aquesta tècnica no és encara segura ni ètica, sobretot perquè implica la destrucció d'embrions. Altres grups contraris, com l'organització Human Genetics Alert, van puntualitzar que pot obrir la porta a una major modificació genètica en el futur, donant pas al naixement de nadons de "disseny", per raons de bellesa o intel·ligència.