El Banc Central Europeu (BCE) va informar que deixarà d'acceptar els bons emesos o garantits per Grècia en les seves operacions de refinançament. El BCE va afegir que els bancs grecs podran accedir a la liquiditat a través del Banc de Grècia, mitjançant el programa de provisió urgent de liquiditat.

L'entitat monetària europea va assenyalar en un comunicat que ha "suspès la renúncia de requeriments mínims de qualificació de crèdit per als instruments negociables emesos o garantits per la República Hel·lènica", que són usats com a garantia en les operacions de política monetària.

"La suspensió està d'acord amb les normes de l'Eurosistema existents perquè en aquest moment no és possible assumir una conclusió satisfactòria del programa en revisió", va afegir el BCE. La suspensió no tindrà impacte en l'estatus de contrapartida de les institucions financeres gregues en les operacions de política monetària.

Els bancs grecs que no tinguin suficients garanties podran satisfer les seves necessitats de liquiditat a través del Banc de Grècia, mitjançant el programa de provisió urgent de liquiditat.

Els bancs de la zona de l'euro poden rebre crèdit del BCE a través de les operacions de política monetària ordinàries, però també, de forma excepcional, a través de la provisió urgent de liquiditat en cas que tinguin problemes temporals.

Paral·lelament, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va instar Grècia a comprometre's constructivament i ràpida amb l'Eurogrup, els ministres d'Economia i Finances de la zona de l'euro, i va insistir que l'entitat no pot reestructurar les seves tinences de deute grec. Draghi va fer aquesta crida a Grècia en la reunió que va mantenir a Frankfurt amb el seu nou ministre de Finances, Yanis Varufakis. El Fons Monetari Internacional (FMI) també ha rebutjat qualsevol tipus de negociació amb Atenes d'una nova estratègia per alleujar el deute del país.

Varufakis també va demanar comprensió a Alemanya davant les propostes del seu govern, alhora que va recordar que Grècia no és l'única culpable de la situació, sinó que hi va haver també errors en la gestió de la crisi. "Hem d'estirar junts de la corda i entendre que es tracta d'una crisi del sistema, que per tant ha de tallar-se forma sistemàtica, en lloc d'apuntar l'altre amb el dit i preguntar-li què fas tu", va afirmar Varufakis. El ministre grec es reunirà avui a Berlín amb el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, es va mostrar a París conciliador en assegurar que les seves propostes "realistes" permeten un "acord viable" i va demanar al president francès, François Hollande, que encapçali un gir de la política econòmica de la Unió Europea bolcat en el creixement.

"Canvi de política"

"L'estabilitat de la UE pressuposa un canvi de política econòmica, un gir cap al creixement", va assenyalar Tsipras en una declaració conjunta amb Hollande, que, per part seva, va considerar que "és hora de trobar una solució de llarg termini per a Grècia a Europa".

Al matí, el primer ministre grec s'havia reunit a Brussel·les amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Consell Europeu, Donald Tusk.