Jordània va executar dos terroristes condemnats a mort i va prometre donar una dura resposta als gihadistes del grup Estat Islàmic (EI) per haver assassinat cremant-lo viu el pilot jordà Muaz Kasasbeh, un acte que va ser repudiat amb força al món musulmà. Concretament, Jordània va executar a la forca la iraquiana Sayeda a Rishawi, l'alliberament de la qual havia demanat en les últimes setmanes l'EI a canvi de la vida del pilot i de l'ostatge japonès Kenji Goto, que va ser decapitat per aquest grup dissabte. L'altre executat va ser Ziad al Karbuli, antic ajudant del líder terrorista Abu Musab al Zarqaui.

El rei Abdul·là II de Jordània va tornar al seu país després de suspendre la visita que estava fent als Estats Units, on es va reunir amb el president Barack Obama, i va advertir que actuaran contra "aquesta camarilla de criminals", en al·lusió a l'EI.

En un vídeo difós dimarts, l'EI mostra com va cremar viu el pilot, que va ser capturat a Síria el passat 24 de desembre després que l'avió que dirigia s'estavellés durant una operació de l'aliança internacional contra els gihadistes, liderada pels EUA.

Les dues execucions d'ahir van ser criticades per Amnistia Internacional, que va argumentar que la resposta de les autoritats jordanes a l'acció de l'EI "mai hauria d'haver estat el recurs a la pena de mort", si bé algunes ONG jordanes van considerar que aquestes accions van quedar eclipsades pel "salvatge" assassinat de Kasasbeh.

Mentrestant, l'EI va justificar en un comunicat que va cremar viu el militar pels seus atacs aeris dins de l'aliança internacional, en aplicació del principi de l'"ull per ull, dent per dent".

L'Estat Islàmic va projectar als carrers del seu bastió principal a Síria, la ciutat d'Al Raqa (nord-est), el vídeo en què mostra com va cremar viu Kasasbeh, va informar la pròpia organització radical en un nou enregistrament audiovisual.

L'Oficina d'Informació de l'EI a Al Raqa va publicar a internet aquest vídeo, titulat "L'alegria dels musulmans per la mort del pilot jordà", amb imatges de la projecció.