L'empresària Catalina Hoffman, guardonada amb el Premi Fundació Príncep de Girona Empresa 2013, s'enfronta a una querella per falsedat comptable i administració deslleial presentada a un jutjat de Madrid, segons la Cadena Ser. La denúncia, que ha estat admesa al Jutjat d'Instrucció número 35 de Madrid, l'acusa de ser l'artífex d'una suposada estafa piramidal xifrada en més de 400.000 euros que hauria generat a base -segons el text de la querella- "d'obtenir préstecs d'una societat a favor d'altres societats controlades per ella i d'utilitzar de forma indeguda aquests fons socials per a qüestions personals com viatges privats, vestuari de luxe, i fins i tit cursos de pilot per al seu exmarit".

Segons la cadena Ser, la querella ha estat admesa a tràmit per un suposat delicte d'administració deslleial i falsedat comptable i el jutge ja ha demanat a l'empresària que presenti les certificacions de les ampliacions de capital de tots les seves societats des del 2007. A més, el jutge la va citar el 27 de gener per comunicar-li la querella, però no es va presentar als jutjats.

Hoffmann, creadora del mètode que porta el seu nom per millorar la qualitat de la vida de la gent gran, va rebre el Premi Fundació Príncep de Girona pel seu "compromís" amb els valors humans i la "innovació en un sector tradicional". És propietària dels centres de dia per a la tercera edat Vitalia.

El seu nom ha estat present als mitjans de comunicació dels últims mesos perquè apareix a la fotografia de la recepció de la proclamació del Rei Felip VI al costat del 'petit Nicolás', i és a qui part de la premsa atribueix que aquest últim accedís a l'acte, un fet que ella ha negat.

La querella desgrana les societats que administra i apunta que la primera va ser constituïda l'any 2003 sota el nom d'Innovazion Recursos Geriátricos S.L, que funcionava amb el nom de Vitalia. La segona societat, segons recull la Ser, es va crear l'any 2007 amb el nom de Hoffmann Consulting S.L i "factura quantitats desmesurades per assessorament" a la primera, Innovazion i a altres empreses del grup que necessiten diners. Una altra empresa de Hoffmann, Innova Tercera Edad, es va crear el 2008 per donar assessorament i suport als centres franquiciats de Vitalia.

Els tres demandants asseguren que Hoffman hauria defraudat un total de 405.613,11 euros a través de préstecs, compra de participacions amb prima d'emissió i aportacions al capital de les societats que mai han estat retornats.

Segons la querella, hauria utilitzat una trama piramidal. Com a proves, presenten un correu electrònic on Hoffman argumenta davant els seus socis que davant la mala situació econòmica que està vivint l'empresa "ha trobat un inversor que està disposat a fer una aportació inicial de 136.000 euros amb possibilitat d'incrementar les seves aportacions i qui, a canvi, obtindria un 30% del capital social de l'empresa".

Segons la querella, Hoffmann i el seu grup d'empreses "atrauen socis i inversors de forma fraudulenta" falsejant els comptes i engreixant els actius, per després demanar diners per gastar en qüestions particulars o transferir-lo d'unes societats a altres".

També apunten que l'empresària -d'origen mexicà- va fer una ampliació de capital valorant el 10% del mètode Hoffman en 1,3 milions d'euros, fet que situa el valor del total de l'empresa en 13,4 milions d'euros, una quantitat desmesurada, diuen, quan els centres franquiciats estan registrant pèrdues.