Els ministres de Defensa de l'OTAN van donar un pas més en la preparació de la seva nova força d'alta disponibilitat per dissuadir amenaces com el conflicte rus-ucraïnès o l'auge del gihadisme, i Espanya es va oferir per liderar-la quan estigui plenament operativa el 2016.

"Avui hem pres decisions importants per a la nostra defensa col·lectiva. Per garantir que tenim les forces adequades en el lloc correcte i en el moment adequat. I per defensar tots els aliats contra qualsevol amenaça, des de l'est o des del sud", va afirmar el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa al final de la reunió a Brussel·les.

La nova força que l'OTAN vol posar en marxa, batejada com "de punta de llança", consistirà en una brigada terrestre d'aproximadament 5.000 efectius amb el suport de forces aèries, marítimes i especials, els primers elements de les quals estaran preparats per navegar en 48 hores i, el resta, en una setmana.

A més, aquesta força rebrà el suport de dues brigades en cas d'enfrontar-se a una gran crisi i, juntament amb l'actual força de resposta de l'OTAN -que a diferència de la força ràpida necessitava setmanes per mobilitzar els seus efectius-, comptarà amb un total de 30.000 soldats.

El ministre espanyol de Defensa, Pedro Morenés, va anunciar l'oferiment d'Espanya per liderar aquesta nova força el 2016, quan començarà a estar plenament operativa des de la cimera de líders de l'OTAN de Varsòvia, previsiblement a mitjans d'any. Va destacar que, com a "nació marc", Espanya aportarà uns 3.000 efectius als quals s'uniran aproximadament altres mil més procedents de la Caserna General del Cos d'Exèrcit de Desplegament Ràpid de l'OTAN de Bétera (València).

Morenés va assegurar que aquesta força servirà per "generar dissuasió", i va veure necessari "mostrar al món que l'OTAN pot tenir una reacció forta i immediata".

Juntament amb Espanya, també s'han ofert per liderar aquesta nova força de manera rotatòria en els propers anys França, Alemanya, Itàlia, Polònia i el Regne Unit. Per al 2015, Alemanya, Noruega i Holanda ja han anunciat que assumeixen el lideratge de la força en la seva etapa interina, mentre que el Regne Unit ho farà el 2017. Aquesta nova unitat d'alta disponibilitat millorarà l'actual força de reacció de l'OTAN (RNF), per a la qual aquest any Espanya garanteix el component naval.