La Unitat Militar d'Emergències (UME) i la Guàrdia Civil van rescatar unes 300 persones atrapades en els seus vehicles per la neu a Cantàbria, Palència i Lleó. Així, 160 persones que romanien atrapades als seus vehicles a l'A-67, en els límits de Cantàbria i Palència, van haver de ser rescatades a causa del temporal i van ser allotjades a l'Hotel Vejo de Reinosa.

Les delegacions del Govern de Castella i Lleó i Cantàbria van sol·licitar dimecres la intervenció de la UME davant les dificultats causades per la neu a les carreteres A-67 i N-611, que uneixen la província de Palència amb Cantàbria. En el cas de Cantàbria, la intervenció es centrava en la zona sud de la regió.

En concret, van ser mobilitzats 66 efectius i 19 vehicles del Batalló V, amb base a Lleó, de la UME. Els militars es van desplaçar amb llevaneus i altra maquinària específica per rescatar els conductors atrapats entre Pozazal i Mataporquera.

Pel que fa a l'actuació del 112 de Cantàbria, tres dels seus parcs -Reinosa, Los Corrales de Buelna i Villacarriedo- van participar de matinada en l'evacuació de les persones atrapades en els seus vehicles a l'altura de Mataporquera.

Els efectius de la UME van rescatar també de matinada més d'un centenar de persones atrapades en els seus vehicles pel temporal de neu, 61 d'elles a Villablino (Lleó) i altres 55 a Aguilar de Campoo (Palència).

A Aguilar de Campoo, 70 efectius del mateix batalló van treballar, en una tasca que va acabar a dos quarts de cinc de la matinada. Els afectats van ser allotjats a l'Escola de Música de la localitat i al Col·legi San Gregorio. En ambdues zones la UME va treballar durant tot el dia amb llevaneus i vehicles de transport eruga de muntanya per obrir les vies.

Uns 12.000 alumnes de quatre comunitats autònomes no van poder acudir a classe com a conseqüència de l'onada de neu que afecta gran part de la Península. Galícia va ser la comunitat més afectada, encara que també es van haver de suspendre rutes escolars a Cantàbria, Castella-la Manxa i la Rioja.

Lugo, molt afectada

A la comunitat gallega es van veure afectats 8.216 alumnes de 81 centres educatius, la majoria d'ells a Lugo. En concret, la neu va deixar sense classe 6.158 estudiants de 63 centres de la demarcació de Lugo, la majoria de municipis de la zona de muntanya com Baleira, Pedrafita do Cebreiro, A Fonsagrada, Navia de Suarna, O Incio i Sarria. A la Corunya no van poder arribar a les aules 1.836 estudiants de 16 centres educatius, dels quals 9 van suspendre les classes, tots ells a la zona interior. A Pontevedra es van quedar sense classe 222 alumnes de dos col·legis.

Set centres van comunicar a la Conselleria d'Educació de Cantàbria que romanien tancats per la neu, i al voltant d'uns 3.000 alumnes d'aquesta comunitat no van poder rebre classe per aquest motiu.

A La Rioja, diverses rutes de transport escolar no van poder realitzar-se amb normalitat a causa del fred i la neu, fet que va provocar que 445 escolars no poguessin acudir als seus centres mitjançant aquest transport.