Alemanya es va oposar a enviar armes a Kíev per combatre els prorussos de l'est d'Ucraïna, com proposen els Estats Units, ja que considera que això només promourà una escalada de la violència quan encara hi ha opcions per a una solució diplomàtica. "L'aportació de més armes a Ucraïna pot distanciar-nos encara més de la solució que volem", va assegurar la ministra alemanya de Defensa, Ursula von der Leyen, en intervenir en la Conferència de Seguretat de Munic (MSC), una cita considerada el "Davos de la Defensa" que se celebra fins diumenge.

Poc després que Von der Leyen parlés, la canceller alemanya, Angela Merkel, i el cap de l'Estat francès, François Hollande, van mantenir una reunió a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin, per presentar-li el "pla de pau" que van avançar dijous al dirigent ucraïnès, Petró Poroshenko.

Encara que no han transcendit detalls del pla francoalemany, per diverses informacions coincidents sembla que la proposta, potser l'última oportunitat de la diplomàcia europea, busca "congelar" el conflicte amb el destacament de tropes internacionals de pacificació i evitar que prosperi la idea Washington d'enviar a Kíev armes defensives.

Converses "constructives"

Segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, les negociacions van ser "constructives i substancioses". Els contactes per a l'elaboració d'un document sobre a solució del conflicte continuaran i demà culminaran amb converses telefòniques entre els tres líders i Kíev. "En aquests moments s'està treballant en l'elaboració del text d'un possible document conjunt per a l'aplicació dels acords de pau de Minsk", va afegir.