El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va rebutjar la competència d'aquest tribunal per investigar la tragèdia ocorreguda fa un any a la platja del Tarajal, on van morir quinze immigrants marroquins, i va tornar la causa a un jutjat de Ceuta. El magistrat va descartar així, en un acte datat el passat 29 de gener i seguint el criteri de la Fiscalia, la inhibició en favor de l'Audiència Nacional acordada pel jutjat d'instrucció 6 de Ceuta, que va enviar-li aquest cas considerant que és competent perquè els fets van passar al Marroc i no a Espanya.

El jutjat de la ciutat autònoma argumentava per a això que en territori marroquí es van trobar diversos dels cadàvers dels immigrants, segons afirma en un atestat la Guàrdia Civil, els agents de la qual -segons va explicar Interior el passat mes de març- van llançar 145 pilotes de goma i cinc cartutxos de fum aquell dia.

El jutge Andreu assegura que hi ha una "certesa" en aquest cas, i és que "l'actuació de la Guàrdia Civil es va produir en territori espanyol, sense que ningú posi en dubte aquesta circumstància", encara que afegeix que "no es pot afirmar amb la rotunditat que en alguns casos s'exposa que aquesta actuació hagi estat la causa de la mort dels immigrants". És precisament l'actuació dels agents, recorda Andreu, el que s'investiga en aquesta causa.

El lloc de les morts, ignorat

El que no s'ha acreditat encara, estableix, és si les morts dels marroquins es van produir a Espanya, al Marroc o en els dos territoris, ja que es van trobar cadàvers tant en aigües espanyoles com marroquines i no es pot saber on van morir perquè les corrents marines podrien haver traslladat els cossos d'un lloc a un altre.

No obstant això, indica que fins i tot en l'"hipotètic cas que quedés acreditat que el resultat, la mort dels immigrants, es va produir en territori o en aigües marroquines", la competència seguiria sent de Ceuta seguint la doctrina del Tribunal Suprem sobre la ubiqüitat .

La titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta, María del Carmen Serván, podria demanar al Tribunal Suprem que resolgui si continua o no amb la investigació. El Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta haurà de decidir en els propers dies si continua amb la investigació oberta o bé, en existir una contradicció, si demana la intervenció del Tribunal Suprem perquè es pronunciï sobre aquesta qüestió.