La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va mostrar "convençuda" que el conflicte a Ucraïna "no se solucionarà de forma militar" i es va oposar a enviar armament a Kíev, com proposen els Estats Units. La cap del Govern alemany va realitzar aquestes declaracions a la Conferència de Seguretat de Munic (MSC), després de plantejar en els darrers dos dies a Moscou i Kíev un nou pla de pau juntament amb el president francès, François Hollande. "Estic convençuda que aquest conflicte no se solucionarà de forma militar. Per això fem esforços per centrar-nos en la diplomàcia", va assegurar Merkel.

La cancellera va afirmar, però, que comprèn el debat als EUA sobre la necessitat d'armar Kíev en resposta a l'ajuda militar i financera que presta Moscou als rebels prorrussos de l'est d'Ucraïna. "Però els avenços que necessita Ucraïna no es trobaran amb més armes", va afirmar Merkel, que responia així a la pregunta d'un senador nord-americà després de la seva intervenció.

Merkel, el president ucraïnès, Petró Poroixenko, i el vicepresident nord-americà, Joe Biden, es van reunir a Munic per analitzar la crisi a l'est d'Ucraïna i les possibilitats d'un nova proposta de pau amb Moscou.

El vicepresident dels Estats Units va afirmar que el seu país no creu en una solució militar, però va afegir que Rússia no té dret a donar suport als separatistes prorrussos a Ucraïna i que Kíev té "dret a defensar-se".

Biden va afegir que els Estats Units han passat de dir que obrien una nova pàgina en les seves relacions amb Rússia -fa sis anys, amb l'arribada de Barack Obama a la Presidència- a assegurar que ara es tracta de "reafirmar" els seus "fonaments" davant Moscou: "la pau i l'estabilitat".

Poroixenko va assegurar que el conflicte a l'est del seu país no es tancarà fins que Occident aporti també "suport militar" a Kíev per poder combatre els rebels prorrussos.

El president francès va considerar que la proposta francoalemanya per a la crisi que es viu a Ucraïna és "una de les últimes oportunitats" per evitar la guerra en aquest país.