El president del Govern, Mariano Rajoy, va advertir ahir que els "experiments" de l'esquerra poden "diluir com un terròs de sucre" la recuperació, i va demanar per això el suport al PP davant les "receptes" socialistes i les "idees liquidades" de Podem. Rajoy va entrar en la precampanya andalusa clausurant la presentació dels caps de llista provincials del PP, en un acte en què va advertir que ni a aquesta comunitat autònoma ni al conjunt d'Espanya li convenen aquests experiments que podrien posar en risc, va insistir, la tornada al creixement i la creació d'ocupació.

"No podem tornar a les receptes que van generar la crisi econòmica ni a les idees que van ser definitivament liquidades quan va caure el Mur de Berlín, cap de les dues opcions interessa a Andalusia ni a Espanya", va assenyalar el cap de l'executiu, que va destacar que el popular Juanma Moreno és un "magnífic" candidat a la Presidència de la Junta. I va posar en valor el compromís de Moreno de quedar-se a la comunitat autònoma almenys durant els propers quatre anys.

Segons va afirmar Rajoy, Moreno tenia un "futur molt brillant a Madrid", però "ho va deixar tot" per anar a Andalusia mentre "altres" sembla que "pretenen fer el contrari", en al·lusió a la presidenta andalusa, Susana Díaz. "Juanma està aquí per quedar-se, governarà quatre anys i després ja veurem. I això és prendre's seriosament els andalusos i els espa?nyols", va afegir el president del Govern, que va assenyalar que el candidat del PP està "preparat" i ha aconseguit reunir un equip humà "immillorable" per plantar cara a les urnes.

Després d'insistir que Moreno no vol, com Susana Díaz, utilitzar el vot dels andalusos "com a catapulta per fugir d'Andalusia", Rajoy va tornar a censurar l'avançament electoral decidit tant en aquesta autonomia com a Catalunya per part del president de la Generalitat , Artur Mas, i va dir que "no té sentit" que hi hagi aquest any quatre convocatòries electorals a Espanya.

"En les democràcies normals, en les de veritat, el termini es compleix, són quatre anys", va dir el cap de l'executiu, que en qualsevol cas va assegurar que el PP recuperarà a Andalusia els "tres anys perduts" des de la seva anterior victòria electoral, tot i la qual no va poder governar, i aquest cop sí ocuparà el govern autonòmic.

Ajuda per als pagaments

Va aprofitar, així mateix, Rajoy, com ho van fer molts dels que el van precedir en la paraula, per assenyalar que el Govern central ha ajudat altres administracions -inclosa l'andalusa- a pagar als proveïdors i finançar els seus serveis públics.

Moreno, per la seva banda, va fer un discurs en què en tot moment es va veure com el proper president autonòmic i va advertir que Díaz s'ha equivocat "avançant les eleccions" perquè aquesta vegada Andalusia no perdrà aquesta oportunitat històrica "i el PP governarà". "Guanyarem aquestes eleccions, que ningú ho dubti", va afegir, tot assegurant estar "fregant amb les puntes dels dits" aquest canvi que tornarà "la il·lusió" als andalusos i el convertirà en cap de l'executiu andalús.