El banc britànic HSBC va ajudar a evadir l'equivalent de 12.500 milions de dòlars a 9.187 clients que haurien d'haver declarat els seus diners al fisc francès, segons els detalls de la "Llista Falciani" publicada avui per "Le Monde".

En aquesta llista figuren artistes com l'humorista Gad Elmaleh, la cineasta Lisa Azuelos, el cantant Philippe Lavil; esportistes com el futbolista Christophe Dugarry, polítics com el senador centrista Aymeri de Montesquiou; o empresaris com Jacques Dessange, les famílies Mentzelopoulos o Ouaki; i homes de negocis coneguts per les seves activitats tèrboles com Jean-Charles Marchiani.

L'administració francesa ha recuperat 300 milions d'euros en els quatre anys que porta treballant amb els documents entregats per l'antic empleat de la filial suïssa d'HSBC Hervé Falciani, va precisar "La Monde".

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha precisat que s'han dut a terme "prop de 2.300 controls" i s'han formalitzat 130 denúncies en relació amb aquests fitxers, en una entrevista a l'emissora de ràdio "Europe 1".

"El Govern està determinat a lluitar contra el frau fiscal, contra els paradisos fiscals", i té intenció de fer-ho "també a nivell europeu", ha subratllat Valls.

Elmaleh, la personalitat més mediàtica entre els francesos, va tenir entre 2006 i 2007 un compte amb gairebé 80.000 euros com a màxim i, segons el vespertí, ha regularitzat la seva situació amb Hisenda, com també l'artista Christian Boltanski. En la mateixa línia, ha fet el mateix Lisa Azuelos, segons la versió del seu responsable de premsa sense donar més precisions.

El cantant Philippe Lavil ha assenyalat que això va passar fa "molt temps", que ell "mai" havia obert un compte a l'estranger i que per la seva part no hi havia voluntat d'evadir els seus impostos.

El futbolista Christophe Dugarry, que s'ha reconvertit en consultor esportiu després penjar les botes, va obrir un compte a 2005 associada a una societat pantalla -Faroe Capital- i domiciliada a les Illes Verges, amb més de 2 milions d'euros.

Un dels advocats de l'empresari del sector de la perruqueria Jacques Dessange, ha reconegut que posar-se en ordre amb el fisc "li ha costat car" al seu client. Hi havia evadit 1,6 milions d'euros a Suïssa, d'acord amb les dades de 2006-2007.

La família Mentzelopoulos ha obert un procés de regularització pels havers amagats a Suïssa i en diversos paradisos fiscals, en particular a les Illes Caiman.

"Le Monde" havia presentat al gener de 2014 el rerefons de les investigacions que es duien a terme a França a partir de les llistes de Falciani.

Dies després, una persona a la qual el diari no va voler identificar, es va presentar en la seva redacció per lliurar-los un llapis de memòria USB amb la totalitat dels fitxers establerts pel fisc francès a partir de les dades filtrades per l'antic empleat de HSBC.

Llavors es va descobrir que darrere els comptes ocults hi havia també traficants d'armes o de drogues, financers d'organitzacions terroristes, a part de polítics, estrelles de l'espectacle o de l'esport, així com industrials.

Tots ells havien rebut les incitacions de l'entitat financera britànica per ocultar els seus diners gràcies a societats pantalla, generalment domiciliades a Panamà o a les Illes Verges britàniques amb l'objectiu especialment d'escapar a certs impostos europeus.

França és el cinquè país més afectat per aquest muntatge de frau massiu atribuït a HSBC, per darrere de Suïssa, Regne Unit, Veneçuela i els Estats Units.