Una investigació del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació ha posat al descobert una llarga llista de banquers, artistes, membres de la reialesa i fins i tot persones relacionades amb el terrorisme internacional. La relació de noms s'ha batejat com la llista Falciani, en referència a l'exinformàtic del banc HSBC de Suïssa que va filtrar la informació. Entre tots, sumarien fortunes opaques per valor d'uns 80.000 MEUR al canvi del 2007 a HSBC. Entre els ciutadans espanyols que hi figuraven, hi ha el banquer Emilio Botín, que va morir a finals de l'any passat, amb 82 MEUR els anys 2005 i 2006, i el pilot Fernando Alonso, que aleshores residia a Suïssa, i l'empresari barceloní José Mestre Fernández, condemnat a 12 anys per introduir 186 quilos de cocaïna en un contenidor.

Alfons Godall i l'exdiputat Dídac Fàbregas, a la llista

Alfons Godall tenia un compte a Suïssa no declarat mentre era vicepresident del Futbol Club Barcelona en època de Joan Laporta, segons consta en la llista que Hervé Falciani ha lliurat a les autoritats franceses. Tal com publica 'El Confidencial', Godall estava relacionat amb un compte a nom de Double Joy Limited, una empresa amb seu a les Illes Verges Britàniques, que va arribar a sumar 5,1 milions de dòlars entre els anys 2006 i 2007. Segons aquest mitjà, la llista inclou "desenes" de catalans, entre els quals hi ha el germà dels ginecòlegs Dexeus, l'advocat Juan de Dios Dexeus; l'empresari Gustavo Buesa, que ha estat investigat pel cas Crespo de Lloret de Mar, i l'exdiputat del PSC Dídac Fàbregas.

La investigació coordinada per 'Le Monde' i el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) ha tret a la llum pública que Alfons Godall tenia comptes a Suïssa. A més del que tenia un saldo màxim de 5,1 milions de dòlars entre els anys 2006 i 2007, era el beneficiari directe de dos comptes més que en aquell moment no tenien saldo.

Als apunts de HSBC constava que Godall era vicepresident del Barça

La fitxa bancària de l'exdirectiu del Barça inclou diverses anotacions dels treballadors del HSBC a Ginebra. D'elles es desprèn que Godall mantenia actius els interessos a Suïssa el 2005. A la base de dades del banc suís constava que el client era vicepresident del FC Barcelona. Godall ha reconegut a 'El Confidencial' l'existència d'aquests diners i ha assegurat que va regularitzar els diners amb l'Agència Tributària un cop l'autoritat fiscal va tenir accés a la llista.

A la llista Falciani també hi figuren altres noms catalans, com el de l'advocat Juan de Dios Dexeus i cònsol general de Luxemburg a Barcelona, amb tres comptes que sumaven més de 924.000 dòlars en el bienni 2006-2007. Es tracta del germà dels prestigiosos ginecòlegs Santiago i Josep Maria Dexeus.

Un altre dels catalans que hi apareix és l'empresari Gustavo Buesa, president del grup GBI, que hauria arribat a tenir 2,9 milions de dòlars durant els dos anys analitzats. Buesa ha estat investigat per la justícia després que l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, adjudiqués un concurs de la recollida de les escombraries per 79 milions d'euros.

Dídac Fàbregas, diputat del PSC fins a finals dels 80, també és a la llista, amb comptes a Suïssa sense declarar per valor de 4,8 milions de dòlars repartits en dos comptes. Fàbregas va ser un dels inversors que el 1997 va comprar Poliseda, la filial de poliamida de La Seda de Barcelona.

Podem fitxa Falciani

Podem ha fitxat l'exinformàtic del HSCB que va filtrar la llista de milers de noms d'evasors fiscals. Hervé Falciani, que va haver d'enfrontar-se a una petició d'extradició per part de Suïssa per revelació de secret bancari, elaborarà un informe sobre com combatre el frau fiscal. Preveu reunir-se aquest mateix dilluns per videoconferència amb Pablo Iglesias per concretar els detalls de l'encàrrec, que podria anar més enllà i ser l'embrió de l'elaboració del programa de mesures de Podem contra el frau. Podem també ha rebaixat a una qüestió "estètica" el suposat frau fiscal del seu número 3, Juan Carlos Monedero, i descarta absolutament fer cap autocrítica o la seva dimissió.

La contractació de Falciani es produeix el mateix dia en què rotatius de tot Europa fan pública part de la llista de suposats evasors fiscals que haurien utilitzat una filial del HSBC. "Considerem que la informació que té és extremadament valuosos per als interessos del país", ha afirmat el portaveu de Podem, Luis Alegre, després de l'executiva d'aquest dilluns.