El jutge José Castro va demanar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que el nomeni magistrat emèrit en funcions de reforç per concloure les dinou peces pendents del cas Palma Arena una vegada es jubili el proper 20 de desembre, quan farà 70 anys. Castro va registrar la seva sol·licitud davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), la sala de govern del qual haurà d'emetre un informe no vinculant previ a la decisió del CGPJ.

La petició del jutge del cas Nóos està condicionada al fet que el govern dels jutges l'assigni directament com a reforç al jutjat del qual ara és titular per acabar la instrucció dels processos que té pendents. Tot i que la condició de magistrat emèrit podria prolongar-se durant cinc anys, Castro renuncia expressament a seguir treballant una vegada conclogui les investigacions del cas Palma Arena.

La sol·licitud plantejada pel titular del jutjat d'instrucció 3 de Palma al Consell General del Poder Judicial és inusual. Està previst que un jutge jubilat forçosament als 70 anys pugui exercir com a magistrat emèrit fins als 75, però la previsió de la Llei Orgànica del Poder Judicial i del Reglament de la carrera judicial és que actuï com a suplent al Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional , els Tribunals Superiors de Justícia i les Audiència Provincials.

La normativa vigent no contempla específicament el cas plantejat per Castro, que persegueix continuar com a suplent, en tasques de reforç del seu substitut, en el mateix jutjat en què ha instruït el cas Nóos i les altres 26 peces en què s'ha dividit la macrocausa del Palma Arena.

El jutge cordovès argumenta en la seva sol·licitud en el fet que la seva jubilació suposarà un trencament al jutjat donada la complexitat de les 19 instruccions pendents del cas Palma Arena, de l'estat de les quals dóna compte al CGPJ. Per això, entén que és convenient que se li permeti seguir al capdavant de la instrucció de les peces obertes fins a la conclusió, amb el compromís de deixar el lloc quan això passi, tot i que encara no ha arribat al límit de 75 anys.

La instrucció del cas Palma Arena va començar el 2008 per determinar les possibles responsabilitats penals pel sobrecost de la construcció del velòdrom del mateix nom, impulsat pel Govern que va presidir Jaume Matas.