La Policia Nacional va iniciar una operació a Cadis, Màlaga i Almeria anomenada Edu Costa que a l'hora de tancar aquesta edició havia suposat 17 detencions, encara que afectarà en els propers dies unes 90 persones i 52 empreses per un frau en els cursos de formació que supera tres milions d'euros. L'operació Edu Costa, continuació de l'Educació, està sent desenvolupada per la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional i es pot prolongar diversos dies amb més arrestos i escorcolls.

Entre les persones imputades i detingudes hi ha diversos càrrecs públics municipals del PSOE i del PP, com l'exalcaldessa socialista de Jerez de la Frontera (Cadis) Pilar Sánchez i el regidor del PSOE de Roquetas de Mar (Almeria) Juan Fernando Ortega Paniagua.

Sánchez, que ja va ser condemnada a dos anys de presó per desviar fons del Pla E per al pagament de despeses corrents municipals, va declarar durant vuit minuts en relació a suposades irregularitats en uns cursos de formació que va sol·licitar Mercajerez, una societat mixta que ella presidia com a alcaldessa, encara que la gestió corresponia al vicepresident i el gerent.

Ortega, que segons el PSOE renunciarà a la seva acta de regidor i a la militància, va confirmar la seva imputació, així com la de la seva exdona i la seva filla.

A la província de Cadis la policia va interrogar nombrosos testimonis, molts d'ells alumnes i professors, i està investigant l'empresa Codenet, que va obtenir ajudes per a uns cursos que va impartir el 2010, i que ahir va negar "categòricament" haver comès "cap irregularitat".

A Màlaga, la investigació afecta deu empreses i els arrestos que s'estan practicat estan relacionats amb una convocatòria d'ajuts de novembre del 2010, entre ells alumnes, professors i empresaris.

L'operació contra el frau en els cursos de formació activada ahir va començar l'abril del 2014 amb una investigació iniciada per la UDEF, després d'una denúncia de la Seguretat Social en què s'han vist implicats desenes d'empresaris i polítics que, segons els investigadors, haurien defraudat uns 2.000 milions d'euros.

Subvencions de la Junta

La indagació se centra en la concessió de subvencions del Govern andalús, sobretot en la convocatòria de cursos de Formació Professional Ocupacional (FPO) de desembre del 2010, un cas que es va conèixer durant la precampanya de les passades eleccions europees, i que afectaria un gran nombre d'empresaris.

La Policia aprecia també casos de factures falses amb què empreses justificaven despeses no realitzades, falsificacions en els parts d'assistència dels alumnes i suplantació de personalitat d'alguns dels monitors que havien d'impartir l'ensenyament per "inflar il·lícitament la despesa justificada en docència".

Després de conèixer l'operació, la presidenta de la Junta, Susana Díaz, va afirmar: "A qui hagi defraudat a l'administració pública, que el tanquin a la presó" i, a més, "com més aviat millor". No obstant això, el portaveu del Govern andalús, Miguel Ángel Vázquez, va dir que la nova fase se centra en empresaris i no en la Junta.