Un total de 16 guàrdies civils hauran de prestar declaració en qualitat d'imputats davant el Jutjat d'Instrucció número 6 de Ceuta per allò succeït el 6 febrer de 2014 al costat de la platja del Tarajal, a Ceuta, on almenys 15 immigrants van perdre la vida intentant arribar nedant a territori espanyol mentre agents de l'Institut Armat disparaven pilotes de goma i pots de fum per dissuadir-los.

En la resolució, la jutge cita a declarar un total de 16 agents, que hauran de comparèixer de quatre en quatre entre el 3 i l'11 de març davant el jutjat, que reprèn així la instrucció de la causa després que l'Audiència Nacional rebutgés fer-se càrrec de la mateixa per considerar que el tribunal Ceuta tenia competències per fer-ho.

Els citats a declarar són un capità de la Guàrdia Civil, un sergent, un tinent i tretze guàrdies civils que van estar presents el matí dels fets en el desplegament policial organitzat a la platja del Tarajal. La citació fa referència a l'article 118 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, el mateix que regula el dret de defensa davant la imputació per un acte punible, és a dir, que els guàrdies civils declararan en qualitat d'imputats.

La instrucció es va obrir per investigar un presumpte delicte d'homicidi per imprudència i intenta dilucidar si l'actuació de les forces de seguretat a la platja aquell matí va tenir uns relació causa-efecte amb les morts d'almenys cinc immigrants, els cadàvers dels quals van ser recuperats en aigües espanyoles.

És la primera vegada des que es van iniciar les actuacions judicials a instàncies d'un grup d'ONG, entre les quals hi ha la Coordinadora de Barris i CEAR, que agents de la guàrdia civil compareixeran davant el jutjat.

Fins ara, la magistrada havia tingut coneixement de la seva versió dels fets mitjançant un informe elaborat per la Policia Judicial de la Comandància a la ciutat autònoma que recopilava declaracions dels presents aquell matí a El Tarajal.

El testimoni del capità

El testimoni del capità cridat ara a declarar, actual Capità en Cap de la Unitat de la Companyia Rural de Seguretat de Ceuta, constava en aquell informe. Va ser, segons ell mateix va relatar, qui va gestionar l'entrega al Marroc dels 23 immigrants que van aconseguir arribar fins a la platja espanyola mitjançant la porta de servei de la tanca.

Aquest capità va declarar que quan va arribar a la zona de l'espigó ja hi havia agents desplegats tant de la seva companyia com dels GRS de Sevilla i sonaven "detonacions", mentre els immigrants "s'amuntegaven" a la punta de l'espigó "creant un embut" mentre es podia veure com "s'empenyien i s'amuntegaven".

Va dir també que es va dirigir fins a l'espigó del Tarajal i allà mateix va demanar "un fusell a un agent i diverses pilotes" amb el que va efectuar diversos trets, en "un acte reflex" perquè la resta dels agents "veiessin que el seu cap s'implicava com ells per intentar evitar el pas de la frontera" i donar-los exemple, ja que un cop va fer els trets va tornar l'arma.