Quinze llargues hores de negociacions entre els líders de Rússia, Ucraïna, Alemanya i França van aconseguir el que semblava ja gairebé impossible, un acord de pau per a l'est d'Ucraïna que posarà fi a deu mesos d'hostilitats que amenacen l'estabilitat de tot Europa. El president rus, Vladímir Putin, va aparèixer al migdia davant la premsa reunida al Palau de la Independència de Minsk per anunciar que s'havia acordat un alto el foc a l'est d'Ucraïna per a partir de diumenge.

També el president francès, François Hollande, va assegurar que s'havia arribat a un acord polític per a aquest conflicte que ja ha causat gairebé 6.000 víctimes, i va considerar que el pacte "ha estat un alleujament per a Europa i una esperança per a Ucraïna".

Enrere quedava tota una nit de negociacions entre els dos mandataris -juntament amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president d'Ucraïna, Petró Poroshenko-, marcades per la tensió en molts moments i en les quals el líder del Kremlin estava sol contra tots.

Poroixenko, que va aparèixer sempre acompanyat per Merkel i Hollande, no va ocultar la duresa de la trobada en assenyalar que "no va ser gens fàcil" consensuar l'acord. "De fet, se'ns van plantejar tot tipus condicions inacceptables: concessions i retirades", va dir el líder ucraïnès.

A més de l'alto el foc que entrarà en vigor diumenge, l'acord preveu la retirada de tot l'armament pesat a la mateixa distància per part dels dos bàndols amb la finalitat de crear una zona de seguretat. Per a les milícies prorusses, la referència serà la línia de separació acordada a Minsk al setembre de 2014, el que significa un retrocés respecte a les seves actuals posicions, un procés que haurà de verificar l'OSCE.

El comandament militar d'Ucraïna va denunciar que els separatistes prorrussos van rebre dimecres a la nit des de Rússia 130 unitats d'armament pesat, entre elles carros de combat i llançadores de míssils, mentre a Minsk es tancava l'acord de pau. La columna d'armament pesat, integrada per 50 carros, 40 llançadores de míssils i 40 transports blindats, va entrar pel pas d'Izvàrine.