El PSOE guanyaria les eleccions autonòmiques a Andalusia si es celebressin ara amb un 35,2% dels vots, 6,1 punts més que el PP (29,1%), mentre Podem seria la tercera força política amb un 14,9% de suports, segons l'últim Estudi General d'Opinió Pública d'Andalusia (Egopa). Per sota se situarien IU (8,4%), Ciudadans (4,6%) i UPyD (3,1%), segons recull aquesta anàlisi, que assenyala una participació del 62,9% de l'electorat i que apunta que l'única líder política andalusa que obté un aprovat és Susana Díaz (5 sobre 10).

A partir d'aquestes dades de l'Egopa d'hivern, elaborat pel Centre d'Anàlisi i Documentació Política i Electoral d'Andalusia (Cadpea), no s'estableix un repartiment d'escons, ja que la mostra és només representativa per al conjunt d'Andalusia i no per circumscripcions provincials, va assenyalar la seva directora, Carmen Ortega.

L'evolució respecte a l'últim Egopa del passat estiu revela que Podem és la força política que més puja en estimació de vot a l'autonomia, en guanyar gairebé un 10 per cent, mentre el PP és la que més baixa en perdre un 7 per cent dels suports; mentre el PSOE perd prop de l'1,7% i IU es deixa un 1,6%.

En les últimes eleccions autonòmiques, celebrades al març de 2012, el PP va ser el partit guanyador amb el 40,67% dels vots, seguit del PSOE, amb el 39,56%, mentre que IU va obtenir el 11,35% de suports. Segons Ortega, es pot afirmar que l'electorat de Podem "sembla que s'està consolidant", encara que va postil·lar que els votants en general reflecteixen "molta volatilitat", fet pel qual la seva decisió pot canviar "sobtadament" ja que són "molt sensibles als temes del moment".

L'experta va exposar que els resultats no són conseqüència tant d'un "vot de càstig" com d'un "cert desgast" del bipartidisme a favor d'altres forces polítiques, tot i que no es podria parlar d'un "desgast total" de PSOE i PP perquè tots dos partits seguirien tenint el suport majoritari dels andalusos i sumarien més del 60% dels vots.

La presidenta de la Junta i secretària general del PSOE-A és la líder andalusa més coneguda, per un 86,3% dels enquestats, seguida del president del PP-A, Juanma Moreno, amb un 45,6%, i el coordinador regional d'IU, Antonio Maíllo (36%). Pel que fa als líders polítics espanyols, el president del Govern, Mariano Rajoy, és conegut pel 99,8% dels enquestats, seguit de Pablo Iglesias, de Podem (96,1), i Rosa Díez, d'UPyD (88,1).