L'Audiència Nacional ha rebutjat la petició de l'exdirigent etarra Santiago Arrospide Sarasola, Santi Potros, de sortir de presó en considerar que segueix havent-hi risc de fuga, així com un "clar perill" que la banda terrorista faci nous actes terroristes i l'etarra torni a delinquir.

La secció quarta de la Sala Penal de l'Audiència rebutja el recurs de l'advocat de Santi Potros i diputat d'Amaiur, Iker Urbina, contra la presó de l'etarra dictada el gener passat per la seva implicació en dos atemptats de 1986 i 1987. L'històric dirigent de la banda està a la presó per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, que el va enviar a la presó per dues causes que té pendents i per les quals va ser detingut el 20 de gener, 45 dies després de ser excarcerat en virtut de la normativa europea que va reduir la seva pena pel temps de condemna que ja havia complert a França.

La defensa de Santi Potros al·legava que no existeix en absolut un risc que l'etarra fugi perquè no va fugir del país quan se li va excarcerar, tot i que es va difondre en mitjans de comunicació que anava a ser detingut de nou.

Afegeix que encara que se'l condemnés per les dues causes, les noves condemnes no suposarien més temps d'estada a la presó perquè ja ha complert amb el màxim de 30 anys que marca la llei.

No obstant això, la sala entén que Santi Potros "en qualsevol moment pot fugir" aprofitant "la infraestructura personal i material que encara conserva l'organització terrorista ETA".

Perill d'atacs terroristes

A més, incideix en el "clar perill de comissió de nous actes terroristes" per part d'ETA, "de la qual no consta que el recurrent hagi renegat ni s'hagi distanciat", de manera que "subsisteix també el risc de reiteració delictiva" de l'exdirigent de la banda.

Les causes pendents d'Arrospide, que ha passat 28 anys a la presó, són l'intent d'assassinat de qui va ser fiscal general de l'Estat Luis Antonio Burón Barba el 1986 a Madrid i la mort de Joan Fructuoso Gómez un any després per l'explosió d'un cotxe bomba a Barcelona. Andreu acusa Arrospide d'ordenar al comando Madrid assassinar a Burón Barba, atac que no es va produir perquè els terroristes es van quedar adormits quan havien d'activar la bomba.