Ucraïna esperava amb gran tensió l'entrada en vigor ahir a la mitjanit de l'alto el foc a l'est de país, potser l'última oportunitat per evitar l'escalada del conflicte armat que s'ha cobrat més de 6.000 morts i amenaça la seguretat europea.

"Avui -ahir- estem davant d'una important disjuntiva: o l'enemic cessa el foc i es dóna inici a l'arranjament polític (...) o l'enemic ens porta a nosaltres ia tothom a una escalada del conflicte", va advertir el president ucraïnès, Petró Poroshenko, quan faltaven hores per a l'acordat cessament d'hostilitats.

Ucraïna espera que "el sentit comú prevalgui sobre ambicions imperials malaltisses" i que "aquell que va donar llum verda en el seu moment al començament de les accions militars finalment recapaciti i ordeni l'alto el foc a partir de les 00.00 hores", va dir el president ucraïnès. Poroshenko no va esmentar el responsable, segons la seva opinió, de deslligar la guerra a l'est d'Ucraïna, però les seves paraules apuntaven clarament en direcció a Rússia, a la qual Kíev acusa de donar suport militar i financerament les milícies separatistes prorusses que actuen a les regions orientals de Donetsk i Lugansk.

Llei marcial a tot el país

Va advertir que si els acords aprovats a Minsk dijous passat a la cimera quadripartida -Ucraïna, Rússia, Alemanya i França- no porten a la pau, prendrà la "dura però necessària decisió" d'implantar la llei marcial no només a les regions de Donetsk i Lugansk, "sinó a tot el país".

Les últimes hores abans de l'entrada en vigor de l'alto del foc van estar marcades per la recrudescència dels combats, en particular a la zona de Debáltsevo, a la regió de Donetsk, on les milícies prorusses asseguren que tenen voltada a una divisió ucraïnesa integrada per més de 6.000 efectius.

El líder de l'autoproclamada república popular de Donetsk, Aleksandr Zajárchenko, va anunciar que ha donat ordres a les milícies de cessar el foc a partir de l'hora acordada. No obstant això, va advertir que la ciutat de Debáltsevo, estratègic nus de comunicació situat a mig camí de Donetsk i Lugansk -ciutats controlades pels prorrussos-, no forma part dels acords de Minsk, atès que és una "zona interna" per trobar envoltada.

Poc abans, el número dos de les milícies prorusses de Donetsk, Eduard Basurin, havia declarat que no atacaria als soldats ucraïnesos envoltats després de l'entrada en vigor de l'alto el foc.