Un civil va resultar mort i tres agents van quedar ferits lleus en un tiroteig ocorregut ahir a l'exterior d'un centre cultural a Copenhaguen on se celebrava un debat sobre blasfèmia al qual assistia l'artista suec Lars Vilks, amenaçat per islamistes, segons va informar la policia danesa. La policia danesa considera com un atemptat terrorista el tiroteig, encara que no pot confirmar si anava dirigit contra Vilks.

"Tot indica que l'atac va ser planejat i les circumstàncies al voltant del tiroteig apunten que es tracta d'un atemptat terrorista", van informar els serveis d'intel·ligència danesos (PET) en un comunicat.

En una roda de premsa celebrada minuts abans, un portaveu de la Policia de Copenhaguen havia assenyalat que, tot i que encara no es poden determinar amb exactitud els motius del tiroteig, la investigació està encaminada que es tracta d'un acte terrorista.

En l'atemptat va resultar mort un civil d'uns 40 anys i ferits lleus tres agents, dos d'ells membres dels serveis d'intel·ligència de Dinamarca, a l'espatlla, la cama i al pubis, respectivament, segons va explicar la policia, que busca els culpables i ha incrementat les mesures de seguretat a la capital danesa.

El cotxe en què van fugir els dos sospitosos de l'atemptat va ser trobat a uns tres quilòmetres del centre cultural, encara que no les armes usades en el tiroteig ni tampoc han estat localitzats els culpables.

La Policia va informar ahir al vespre que un dels sospitosos és un home "de trets àrabs" d'entre 25 i 30 anys, que portava coberta la part inferior de la cara amb un mocador i portava una arma automàtica.

Tant Vilks com l'ambaixador francès a Copenhaguen, François Zimeray, que figuraven entre els convidats, van resultar il·lesos, va assenyalar la policia en un comunicat.

El seminari, amb el títol "Art, blasfèmia i llibertat d'expressió", havia estat organitzat pel Comitè Lars Vilks. Vilks, de 68 anys, ha rebut amenaces de diversos grups fonamentalistes islàmics des que l'agost de 2007 va publicar un retrat de Mahoma com un gos al diari suec Nerikes Allehanda i des de llavors té protecció policial.

Els tribunals de Suècia van condemnar el 2010 a dos i tres anys de presó dos germans per incendiar la casa de l'artista al sud d'aquest país nòrdic.

Tres persones van ser absoltes dos anys després de planejar un atemptat contra ell durant la Biennal d'Art de Göteborg, a Suècia.

La primera ministra danesa, Helle Thorning-Schmidt, va qualificar de "cínic acte de violència" el tiroteig.

"Dinamarca ha estat atacada avui per un cínic acte de violència. Tot indica que el tiroteig a Østerbro -el barri on està situat el centre cultural atacat- va ser un atemptat polític i per tant un acte terrorista", va assenyalar en un comunicat Thorning- Schmidt.

Thorning-Schmidt va assenyalar que tots els recursos policials estan dedicats a la recerca dels dos sospitosos i que capturar és la "prioritat principal" de les autoritats. "L'atemptat és un acte que m'omple de profunda ira. Posarem tots els mitjans per trobar els culpables i portar-los davant un tribunal", va afirmar.