El servei italià de guardacostes va informar ahir de la localització d'almenys deu embarcacions pneumàtiques a unes cent milles al sud de l'illa de Lampedusa, que presumptament van partir des de les costes de Líbia.

Cap a la zona es van desplaçar mercants, remolcadors i naus de la Guàrdia di Finança, la Marina i la Capitania, va informar la Guàrdia Costiera, que no va donar detall de quantes persones poden viatjar a bord d'aquestes deu embarcacions, el nombre de les quals s'havia informat prèviament que era de dotze.

La localització d'ahir segueix a la de dissabte d'altres sis embarcacions similars amb més de 600 persones a bord.

D'aquestes, ahir es va informar que a bord de la nau Peluso de la Guàrdia Costiera tenen previst arribar al port de Porto Empedocle un total de 390 persones, entre elles algunes dones embarassades.

184 persones més, segons mitjans italians, van ser traslladades a bord d'un buc islandès perta?nyent al dispositiu europeu Triton de vigilància de les costes d'aquesta zona del Mediterrani.

En l'operació de rescat de les embarcacions detectades ahir enfront de les costes de Líbia van participar a més mercants que es trobaven a la zona.

El primer ministre de Malta, Joseph Muscat, va escriure a la xarxa social Twitter que les forces armades d'aquest país col·laboren amb les italianes "en una gran operació conjunta de salvament d'immigrants en nombroses embarcacions procedents de Líbia".

En les següents hores, a més, van desembarcar en el port sicilià de Pozzallo 280 persones més rescatades al sud d'aquesta illa.

Sense ambaixada a Líbia

Les autoritats italianes van anunciar ahir el tancament temporal de la seva Ambaixada a Trípoli "per l'empitjorament de les condicions de seguretat" a Líbia i va repatriar per via marítima al seu personal, va informar el ministeri d'Exteriors. Els serveis essencials seran "garantits", va precisar en un comunicat La Farnesina, seu del ministeri a Roma. El ministre italià d'Exteriors, Paolo Gentiloni, va declarar que el tancament de la representació a Líbia "era necessària per la deterioració de la situació a Líbia". Durant les últimes setmanes el Govern italià havia recordat als seus ciutadans la recomanació d'abandonar temporalment el territori libi per la "creixent inestabilitat" sobre el terreny.

Gentiloni va afegir en declaracions al canal de televisió Sky24 que Itàlia "manté la cooperació amb la comunitat internacional per combatre el terrorisme i reconstruir un estat unitari i inclusiu a Líbia".