La Justícia danesa va decretar presó preventiva de deu dies per a dos sospitosos d'ajudar el presumpte autor dels atemptats del cap de setmana passat a Copenhaguen, mentre continua la investigació en diversos punts de la capital. Els joves, de 19 i 21 anys, han estat imputats per col·laboració en assassinat, intent d'assassinat i violència greu i per possessió il·legal d'armes, encara que la Fiscalia no ha presentat càrrecs per terrorisme en considerar que encara no hi ha proves suficients.

La policia creu que van proporcionar l'arma per al primer atemptat i van ocultar durant un temps l'agressor mentre era buscat per desenes d'agents, que finalment el van abatre a la matinada de diumenge al barri de Nørrebro, al nord de la capital.

Les autoritats han revelat noves dades sobre el jove de 22 anys nascut a Dinamarca i amb vincles amb bandes de carrer, i així s'ha sabut que va estar entre les nou i dos quarts de deu de la nit de dissabte en un cibercafè, on diumenge hi va haver un escorcoll. Diverses persones van ser arrestades al seu interior, encara que tots els detinguts en diferents operacions han estat alliberats excepte els dos que han passat a presó preventiva.

La Policia s'ha negat a confirmar si l'agressor es diu Omar Abdel Hamid El Hussein o altres detalls de la seva vida privada i el seu passat criminal revelats per mitjans danesos, tot i que ha difós noves fotos seves i ha demanat ajuda per saber més dels seus moviments abans, durant i després del doble atac.

El Hussein, d'origen palestí i que va competir de forma professional en lluita tailandesa, havia mostrat a la presó, d'on va sortir fa dues setmanes després de complir part d'una condemna per agressió greu, inclinació cap a idees extremistes. Aquest fet va portar les autoritats penitenciàries a avisar els serveis d'intel·ligència danesos.

Segons el diari Ekstra Bladet, abans del primer atac va penjar al seu perfil de Facebook, que ja no està accessible, un vídeo i proclames a favor del grup terrorista Estat Islàmic (EI). El pare del jove va reconèixer al diari Jyllands-Posten trobar-se "tan sorprès com la resta del món" pel que ha passat.

Les autoritats mantenen la hipòtesi que va actuar sol i que no formava part de cap organització, una teoria avalada per la primera ministra, Helle Thorning-Schmidt. "No tenim cap indicació que fos part d'una cèl·lula que el convencés per fer això", va afirmar.

Thorning-Schdmit, que ja va visitar diumenge la sinagoga objecte d'un atemptat, va destacar que la minoria jueva -entre 7.000 i 8.000 persones- és una "part important" de Dinamarca i que les autoritats faran tot el possible per protegir-la.

Davant les crítiques per una possible falta de seguretat, la primera ministra va destacar que aquesta havia estat reforçada després dels recents atemptats a França i, especialment, després del primer tiroteig dissabte a Copenhaguen en un centre cultural en el qual estava l'artista suec Lars Vilks, sota amenaça dels islamistes. "Si no ho haguéssim fet, podria haver estat molt pitjor", va dir Thorning-Schmidt al·ludint al fet que a l'interior de la sinagoga, en el moment de l'atac, se celebrava un esdeveniment amb 80 persones.