L'Advocacia de l'Estat, en nom d'Hisenda, ha sol·licitat al jutge del cas Nóos, José Castro, que exigeixi a la infanta Cristina i el seu marit Iñaki Urdangarin que acreditin la retenció d'un 3 % de la quantia que obtinguin amb la venda del xalet de Pedralbes per no ser residents a Espanya.

En una providència dictada avui, el jutge Castro dóna trasllat d'aquesta petició per part de l'Agència Tributària a les parts personades en el cas Nóos i els concedeix tres dies perquè al·leguin el que considerin convenient, abans de prendre una decisió sobre això.

En l'escrit, l'Advocacia de l'Estat detalla que s'ha d'aplicar a la venda de l'habitatge de la infanta i Urdangarin una retenció per l'adquisició de béns immobles a "no residents sense establiment permanent".

La Llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques considera no residents als que estiguin més de 183 dies l'any vivint fora d'Espanya (comptant també les sortides esporàdiques) o bé que no tinguin radicat a Espanya el nucli principal de les seves activitats o interessos econòmics.

L'Advocacia de l'Estat detalla que la meritació d'aquest impost ha de fer-se la data en què s'efectuï la transmissió i l'ingrés en el termini d'un mes a partir de l'operació.

L'acord assolit pel matrimoni per a la venda del seu habitatge contempla un preu de 6,95 milions d'euros, dels que un advocat ja ha pagat 300.000 euros en concepte de senyal després de formalitzar un contracte d'arres. El 17 de març és la data límit per tancar l'operació.

Un 3 % d'aquest preu implicaria que la retenció és de 208.500 euros.

La reclamació de l'Advocacia de l'Estat s'ha produït el mateix dia que Castro ha desestimat el recurs que va interposar la defensa d'Urdangarin demanant que se li permetés destinar part de la venda del seu xalet de Pedralbes a abonar 253.705 euros que deu a la Hisenda per la liquidació tributària pendent de 2009.

Castro ha justificat el seu rebuig pel fet que el deute amb Hisenda que pretén pagar Urdangarin no deriva de la suposada comissió de cap delicte que se segueixi en el cas Nóos, i ha confirmat les condicions que va posar a la venda en una resolució del passat 5 de febrer.

Urdangarin va recórrer la decisió del jutge d'autoritzar la venda de l'habitatge a canvi que els ducs de Palma es comprometessin formalment a destinar els 2,3 milions d'euros que els reportarà l'operació a pagar part de les fiances que pesen sobre ells com acusats en el cas Nóos, uns 700.000 euros més que no ells pensaven lliurar.

Els ducs de Palma sostenien que després de la venda els quedarien 1,55 milions d'euros per abonar part de les seves fiances perquè havien de destinar la majoria del preu pactat amb el comprador a pagar la hipoteca restant (4,4 milions), un altre préstec bancari (437.215 euros), la plusvàlua a l'Ajuntament de Barcelona (149.723 euros), despeses de l'operació (uns 10.100 euros) i un deute fiscal.

El jutge va entendre que el préstec complementari i el deute d'Urdangarin amb Hisenda, que sumen 690.920 euros, no poden tenir preferència sobre les fiances, decisió que avui ha ratificat.

Sobre els ducs de Palma, que seran jutjats per diversos delictes en el cas Nóos, pesen fiances de responsabilitat civil de 13,6 milions d'euros, en el cas d'Urdangarin, i de 2,7 milions d'euros per a la infanta.