El jutge Eloy Velaco s'ha dirigit de nou a Interpol perquè verifiqui si l'etarra José Ignacio de Juana Chaos està residint a Veneçuela i, en cas de ser així, que el detinguin per així iniciar un procés d'extradició per la reclamació que existeix contra ell per enaltiment del terrorisme. L'ofici remès pel jutge de l'Audiència Nacional va dirigit a Interpol Espanya i Veneçuela i l'ha emès arran de la publicació al diari El Mundo d'imatges de De Juana a la porta de la licoreria que suposadament regenta a la localitat veneçolana de Chichiriviche.

Velasco ha actuat en aquesta ocasió de la mateixa manera que ja va fer el passat 22 de maig quan Antena 3 va localitzar en un centre comercial veneçolà De Juana Chaos amb la seva dona i ja va requerir llavors a Interpol, sense obtenir resultat, perquè li certifiqués si tenia constància que l'etarra es troba a Veneçuela.

No obstant això, abans que apareguessin aquestes imatges que el localitzen a Veneçuela, Velasco ja havia emès el novembre de 2008 una ordre de crida i cerca internacional contra l'etarra fugit, que segueix vigent.

En aquest sentit, els serveis d'Informació espanyols tenien controlada des de fa temps la presència a Veneçuela de l'etarra, segons van assenyalar fonts de la lluita antiterrorista. Aquestes fonts van recordar, però, que la col·laboració d'aquest país per a la localització d'etarres al seu territori no és la desitjable, fins i tot per a l'entrada d'agents espanyols que contribueixin a aquesta investigació. Per això, i tot i que des de fa temps es té constància de la presència del terrorista en aquest país sud-americà, els serveis d'Informació no han pogut comptar amb cap tipus de facilitats per part de les autoritats veneçolanes.

El portaveu parlamentari del PP, Rafael Hernando, va considerar "repugnant" que hi hagi països que donin asil polític a "un personatge" com De Juana Chaos i va confiar que sigui lliurat aviat a Espanya per complir la condemna pendent.

La portaveu del PSOE a la Comissió d'Exteriors del Congrés, Trinidad Jiménez, va assegurar que el Govern haurà de demanar a Veneçuela l'extradició de l'etarra si té causes pendents amb la Justícia espanyola. "No sé molt bé què significa estudiar la petició. Cal tenir clar quina és la situació de De Juana Chaos des del punt de vista legal i penitenciari, si hi ha alguna causa pendent i si cal demanar l'extradició", va afegir.