La Llei de mesures contra el terrorisme jihadista que PP i PSOE van acordar en resposta als atemptats de París s'ha aprovat aquest dijous a la cambra baixa per la via d'urgència amb el suport de les dues grans formacions espanyoles, l'abstenció de CiU i UPyD i el vot en contra de la majoria de la resta dels grups de l'oposició, inclosos el PNB, ERC i ICV. La proposició de Llei s'ha aprovat per 273 vots a favor, 27 vots en contra i 19 abstencions. Després de la crisi pel vot separat entre CDC i UDC sobre la presa en consideració d'aquest projecte, quan els diputats de CDC es van abstenir en contra del criteri de Josep Antoni Duran i Lleida, partidari del sí, CiU ha votat avui en bloc per l'abstenció.

Ho ha fet sense la presència de Josep Antoni Duran i Lleida després de lamentar no haver pogut votar per blocs separat la llei, fet que li hauria permès donar suport a 12 dels 18 punts de text i oposar-se o abstenir-se a la resta. El PP, a més, ha donat suport, juntament amb el PSOE i la resta de grups, a una de les 12 esmenes que havia presentat CiU, una millora de caràcter tècnic.

El PP i el PSOE també han aprovat diverses modificacions introduïdes pels seus mateixos grups que, entre altres, acoten el redactat perquè els desordres públics no puguin ser considerats com a delictes de terrorisme. Els delictes de desordres -així com el de sedició- només podran ser considerats com a terrorisme quan els cometi "una organització o grup terrorista" o individus "emparats" per aquestes. També estableixen que es considera terrorisme la subversió de l'ordre constitucional, però només quan tingui lloc de forma "greu".

PP i PSOE defensen que cal una resposta urgent al jihadisme

PP i PSOE han defensat al Congrés la necessitat d'actuar de manera urgent contra la violència jihadista per afrontar amb garanties les noves modalitats de terrorisme que protagonitzen grups com l'Estat Islàmic. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha obert la porta a acordar amb altres grups de l'oposició, com per exemple CiU, noves esmenes en el tràmit al Senat, on caldrà debatre ara la Llei.

Hernando ha defensat el conjunt de les mesures que consten a l'acord i ha negat que es puguin aplicar per considerar com a terrorisme protestes que no tenen res a veure amb el jihadisme. També ha defensat el suport dels socialistes al punt que fa referència implícita a la presó permanent revisable, malgrat que el PSOE va votar en contra aquesta mesura quan el PP la va portar al Congrés.

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, també ha defensat la reforma com quelcom imprescindible davant les "noves formes" del terrorisme, i per dotar l'Estat d'eines que li permetin ser eficient en la lluita. Són "noves respostes a noves amenaces", ha dit. Hernando ha assegurat que la seva formació ha buscat el "diàleg" amb tots els grups. S'ha dirigit expressament a CiU, a qui ha animat a "ser capaços d'abandonar les seves diferències" internes i a donar suport a la reforma "tal com han fet sempre" en matèria de terrorisme.

Tota l'oposició, tres dels socialistes, ha criticat que PP i PSOE hagin portat la Llei contra el jihadisme al Congrés per la via d'urgència i l'hagin aprovat en lectura única i sense haver passat per comissió.

CiU s'absté

La Federació s'ha abstingut finalment després d'advertir que no comparteix bona part d'aquest projecte i d'intentar, sense èxit, poder votar individualment alguns punts, fet que li hagués permés donar suport a 12 dels 18 aspectes claus de la reforma i oposar-se a altres.

El diputat de CiU Jordi Jané ha reivindicat al ple del Congrés el suport històric de la seva formació a la lluita contra el terrorisme però ha criticat que PP i PSOE hagin tancat "un acord bipartista" d'esquena a la resta de formacions per, després, convidar als altres grups a sumar.se a un acord "precuinat".

Jané ha afirmat que hi ha aspectes d'aquesta proposició de llei que el seu grup "no pot avalar ni compartir", com per exemple, el punt que fa referència a la presó permanent revisable, que CiU considera inconstitucional.

Tampoc la redacció d'un altre article que assenyala com a delicte de terrorisme la subversió de l'ordre constitucional, perquè segons Jané "pot comportar una ampliació desmesurada del que s'entén per delicte de terrorisme". CiU demanava que s'especifiqués que la consideració de terrorisme ha de venir sempre com a resposta a l'ús de la violència.

ERC critica el "cinisme" i "l'oportunisme" de PP i PSOE

El diputat d'ERC Joan Tardà ha anunciat el vot en contra de la seva formació a un acord "ineficaç" que no resol els problemes de fons i que el PP utilitza des del "cinisme" per blindar la cadena perpètua. També ha criticat la "hipocresia" perquè la norma es pot aplicar a qüestions que no tenen res a veure amb el jihadisme, com l'independentisme. També ha criticat que el líder del PSOE s'hagi posat "l'esmòquing d'estadista" i avali una reforma que "limita" les llibertats democràtiques.

ICV critica el "simulacre de tramitació"

ICV també ha criticat durament el "simulacre de tramitació parlamentària" i ha posat en dubte la utilitat de les mesures per combatre el terrorisme sense afectar les llibertats. Com a exemple, ha recordat que la Llei o aborda la investigació i cooperació entre cossos de policia, ni tampoc el paper dels paradisos fiscals en el finançament del terrorisme. Les finalitats que PP i PSOE diuen perseguir, ha afirmat, es poden aconseguir amb l'actual Codi Penal.